Zorg

Scholieren experimenteren steeds vaker met paracetamol. Kun je high worden van paracetamol?

Verschillende middelbare scholieren in de regio Utrecht experimenteren met medicijnen als paracetamol om te ontdekken of ze er minder ongelukkig van worden of zelfs een kick van krijgen. Tenminste één school, De Werkplaats in Bilthoven, heeft na een signaal van het Utrechts Medisch Centrum (UMC) ouders van de leerlingen gewaarschuwd.

 

pil, aspirine, pijnstiller, pijn, hoofdpijn

Bron: DvhN/ Kees van de Veen

Het gaat om scholieren tussen de 12 en de 16 jaar, bevestigt een lid van de Ouderraad van De Werkplaats. Verschillende scholieren zouden zich in het UMC hebben gemeld na hun experiment. Een paar leerlingen zouden zijn opgenomen in het ziekenhuis omdat zij een gevaarlijke hoeveelheid medicijnen zouden hebben geslikt.

,,In de brief wordt de suggestie gewekt dat dat ook voor één leerling van De Werkplaats geldt,” zegt het lid van de Ouderraad die liever anoniem wenst te blijven. De school zelf en ook het UMC willen niet inhoudelijk reageren. Het UMC bevestigt alleen dat er een school is geweest die om advies vroeg.

 Waarom experimenteren ze met paracetamol?

Waaróm de scholieren met onder meer paracetamol experimenteren, is onduidelijk. ,,Ik sluit niet uit dat het is om vervelende verschijnselen van anorexia te bestrijden, maar het kan ook gewoon zijn om te ontdekken of ze er een kick van krijgen,” zegt de ouder.

Noodklok

Drie jaar geleden luidden regionale GGD’s al eens de noodklok omdat leerlingen op scholen veel vaker dan normaal om paracetamol vroegen bij de conciërge. Het ging toen om jonge meisjes die slank wilden blijven, weinig aten en paracetamol slikten tegen hoofdpijn.

 High worden van paracetamol?

Het Trimbos Instituut krijgt met enige regelmaat vragen van jongeren of je van paracetamol high kan worden. ,,Soms ook van onderwijzend personeel, die het zien onder hun leerlingen,” blijkt uit navraag bij de Drugs Infolijn van het Trimbos Instituut. Op internetfora gaat nogal eens het gerucht rond dat paracetamol, als je het snuift of als je erbij drinkt, wél tot een kick kan leiden of dat je ervan gaat hallucineren.

Drugsvoorlichter Iris van Wylick van het Trimbos kent dat verhaal. ,,Maar of je het nou slikt, rookt of snuift, het heeft geen enkel effect. Wat wel kan optreden is het placebo-effect: het snuiven ervan is zó spannend, dat je daar al een kick van krijgt. Zo blijft het gerucht bestaan dat je van paracetamol een hallucinerend gevoel kan krijgen.”

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht