Zorg

Bijna tien procent 18-jarigen legt keuze orgaandonatie spontaan vast

Het percentage spontane inschrijvingen van jongeren in het Donorregister is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dit jaar gaat het om bijna tien procent van alle 18-jarigen, geboren in 1995. In 2009 had zo’n vijf procent van alle achttienjarige jongeren uit eigen beweging hun keuze vastgelegd. Bijzonder is dat deze groeiende groep jongeren al een Ja of Nee in het Donorregister aangeeft zonder dat zij daarvoor officieel zijn benaderd. Negen van de tien van deze groep jongeren zeggen Ja tegen orgaandonatie. Dit blijkt uit cijfers van het Donorregister en de Nederlandse Transplantatie Stichting.

donorregistratie. orgaandonatie, donor, donatie

 

Wanneer mag je donor worden?

Registreren in het Donorregister mag al vanaf twaalf jaar, maar afgesproken is dat jongeren pas als ze 18 zijn geworden een persoonlijke brief krijgen van de overheid met de vraag of zij donor willen worden. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid stuurt die brief vandaag naar de 180.164 jongeren uit 1995 van wie nog geen keuze bekend is.
De provincie Groningen kent het hoogste percentage jongeren uit 1995 dat zich spontaan inschreef in het Donorregister, namelijk 12,5 procent tegenover een landelijk gemiddelde van 9,5 procent. In Zuid-Holland maakte slechts 7,5 procent uit eigen beweging een keuze over orgaandonatie. Van de 1995’ers die al spontaan hun keuze voor orgaandonatie vastlegden, kiest gemiddeld 90 procent vóór orgaandonatie. Dit jaar is het percentage in Groningen het hoogst met 93,5 procent en in Flevoland het laagst met 79,8 procent.

orgaanregistratie, orgaandonatie, donor, donorregister


Jij kiest toch liever zelf?

‘Door nu zelf te kiezen, regel je het precies zoals jij het later wil’ stelt de minister in haar brief aan de jongeren uit 1995. Een landelijke online actie in de stijl van de meerjarige campagne ‘Nederland zegt Ja’ benadrukt op speelse wijze het belang van zelf kiezen. Zo kunnen jongeren op Facebook keuzes voor hun vrienden maken die deze vrienden in het echt zelf zeker niet zouden maken. De logische conclusie is telkens ‘je kiest toch liever zelf?’ Via de actiesite JaofNee.nl/1995 en de veelgebruikte sociale-mediakanalen YouTube, Twitter en Vine spreken jongeren hun leeftijdsgenoten aan op de verantwoordelijkheid om zelf een beslissing te nemen over orgaan- en weefseldonatie.


Orgaandonatie 

Orgaandonatie is een actueel en belangrijk onderwerp. Er zijn namelijk veel meer organen voor transplantatie nodig. Jaarlijks overlijden in Nederland zo’n 150 patiënten die tevergeefs op een donororgaan hebben gewacht.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht