Zorg

Voetklachten groot medisch probleem. Hoge hakken slecht

Het dragen van hoge hakken veroorzaakt voetklachten, daarover zijn hoogleraren Postema en Otten heel beslist. “Vrouwen die veel op hoge hakken lopen, krijgen na hun vijftigste vaak last van pijn.” De voorkant van de voet raakt overbelast, de tenen zitten te krap en je gaat verkeerd lopen. “

Vrouwen krijgen na verloop van tijd vaak afwijkingen aan hun tenen en dat leidt uiteindelijk tot voetproblemen en pijn. De kuitspier wordt vaak korter door de andere manier van lopen. Het lastige is alleen dat de narigheid pas na vele jaren ontstaat. Maar eigenlijk is het dragen van hoge hakken net zo’n vorm van mishandeling als de kleine voetjes van Chinese vrouwen vroeger, de zogenoemde Lotusvoetjes.”

voetklachten, hoge hakken,

Voetklachten door hoge hakken ( Foto:NDC Mediagroep)

Voetklachten onderschat probleem

De voet wordt nogal eens onderschat. Bijna de helft van de ouderen heeft klachten aan de voeten en wordt daardoor behoorlijk beperkt. Ook op jongere leeftijd hebben tal van mensen voetklachten, wat tot allerlei problemen leidt; ze gaan minder lopen en sporten.

Bijzonder verschijnsel

“De menselijke voet is evolutionair gezien een bijzonder verschijnsel”, legt bewegingswetenschapper prof.dr. Bert Otten uit. “Hoe het mogelijk is te lopen, is eigenlijk een wonder. Hoe je enorme krachten kunt ontwikkelen door de hefboomfunctie van de botten en de achillespees. Hoe de spieren zorgen voor stijfheid van de voet maar ook weer voor ontspanning bij beweging. Het ís allemaal niet zo simpel.”

Voetzorg

Er gaat nogal eens iets mis met de voet. Platvoeten, holvoeten, hielspoor, klauwtenen, hamertenen, pijn onder de bal van de voet, een ’diabetische voet’, een stijve grote teen en een Morton-neuroom. Noem maar op. En dan hebben we het nog niet eens over rugklachten of zelfs hoofdpijn die door verkeerd gebruik van de voeten kunnen ontstaan. “Goede voetzorg is erg belangrijk”, zegt Otten.

 Controle

“Mensen moeten regelmatig hun voeten controleren, zeker als ze bijvoorbeeld diabetes hebben”, voegt revalidatiearts prof.dr. Klaas Postema toe. “Een wondje kan bij diabetes zomaar leiden tot een amputatie. Maar ook minder ernstige voetklachten worden nogal eens onderschat. Een voetklacht leidt tot minder bewegen en dan kom je in een vicieuze cirkel waardoor de hele gezondheid achteruit kan gaan.”

De mens met voetproblemen past zich vrij eenvoudig aan. “Wie een tijdje een ernstige blaar heeft onder zijn voet, gaat als vanzelf anders lopen om de blaar niet te belasten. Maar als die blaar weg is, blijven mensen soms zo lopen. Ze hebben dan verkeerd leren bewegen en het lichaam ervaart dat als gewoon. Het lichaam corrigeert dat niet vanzelf. Maar het is natuurlijk beter om weer op de normale manier te leren lopen. Met goede oefeningen is het opnieuw aan te leren”, zegt Otten.

Platvoeten en holvoeten

Veel voorkomende klachten zijn platvoeten en holvoeten. Een in principe aangeboren afwijking die meestal niet heel ernstig is. “Alleen als je klachten hebt, zoals veel pijn en vermoeidheid, kan het zinvol zijn te behandelen met bijvoorbeeld steunzolen. Maar het is ook een kwestie van er mee leren omgaan. Mensen met holvoeten kunnen lastig hardlopen. Die kunnen dus beter gaan fietsen.”

Kleine kinderen hebben altijd platvoeten, want de botten in hun voet zijn nog helemaal van kraakbeen. Geen zorgen dus, weten Postema en Otten. “Vroeger kreeg elk kind met platvoeten steunzolen, tegenwoordig weten we dat de voeten later pas vorm krijgen en het nut van steunzolen bij platvoeten is nog nooit bewezen.” Zo zijn er nog wel meer misvattingen. Dat kinderen bijvoorbeeld per se dure leren schoenen nodig hebben. “Gewone gympies met een goede pasvorm zijn geen probleem, zolang ze geen klachten hebben.”

voetklachten

Foto: NDC Mediagroep

Hamertenen en klauwtenen

Hamertenen en klauwtenen komen ook veel voor; kromme tenen die leiden tot pijn en het lopen lastig maken. Een enkele keer is een hamerteen te opereren. Meestal is het een gevolg van het langdurig te kleine schoenen dragen, vooral een te kleine voorkant van de schoen. Hoge hakken maken ook dat de tenen krap in de schoen zitten.

Slijtage

Bij ouderen komt pijn onder de bal van de voet veel voor. Dit is een gevolg van slijtage. Onder het bot van de voet heeft elk mens een laagje steunweefsel, als het ware natuurlijke voetkussentjes. Dat laagje spieren bindweefsel is normaal zo’n anderhalf tot twee centimeter dik. Maar bij ouderen wordt het laagje dunner en glijdt het meer naar de voor-of zijkant van de voet. Zodat ouderen een ’kussentje’ missen en pijn krijgen bij het staan en lopen. Het is met aangepaste schoenen iets te verhelpen.

Hielspoor

Een hielspoor komt ook vrij vaak voor. Liefst 75 procent van de Nederlanders heeft een uitsteeksel aan het hielbot. Slechts een klein deel heeft daarvan last. Dat komt vaak door te hard trekken aan de peesplaat in de voetboog, bijvoorbeeld tijdens sport of verkeerde bewegingen. Het is te behandelen met pijnstillers, steunzolen en andere schoenaanpassingen.

Suikerziekte

Mensen die lijden aan suikerziekte moeten regelmatig hun ogen en voeten laten controleren. Door de slechtere bloeddoorstroming kunnen voetproblemen sluipenderwijs erger worden, wondjes helen niet goed waardoor de hele voet ontstoken kan raken. Uiteindelijk kan amputatie de enige redding zijn.

Morton-neuroom

Het Morton-neuroom is een pijnlijk zenuwknopje, meestal tussen de derde en vierde teen. Het komt vaak door te krappe schoenen. Het Morton-neuroom is te behandelen met pijnstillers, betere schoenen en steunzolen of zelfs een operatie.

 

Het Universitair Medisch Centrum Groningen en Dagblad van het Noorden hebben de Medische Publieksacademie opgericht. Met een serie lezingen en artikelen willen ze wetenschappelijke medische kennis vertalen naar een breed publiek.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht