Zorg

Wondermedicijn hepatitis kost 60.000 euro per kuur. Hepatitis groter probleem dan Hiv.

Hepatitis C is anno 2014 dodelijker dan hiv en aids. Maar er is goede hoop. Nieuwe medicijnen lijken het virus te kunnen uitbannen. Verschillende farmaceuten hebben nu nieuwe medicijnen ontwikkeld, die volgens leverspecialisten veelbelovend zijn. ,,Na een kuur van drie maanden met deze nieuwe medicijnen is meer dan 90 procent van de patiënten virusvrij’’, zegt Bart van Hoek, leverspecialist van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Hepatitis C

 

,,Verschillende combinaties van medicijnen leveren zelfs bijna 100 procent succes op.’’ Met de huidige medicijnen is slechts 70 procent virusvrij, maar dan pas na een behandeling van een jaar, met heftige bijwerkingen bovendien.

 Wat is Hepatitis C?

Hepatitis C is een virusinfectie waarvoor geen vaccin bestaat. Het virus kan tientallen jaren onopgemerkt in je lichaam huizen. Klachten openbaren zich pas vaak als de lever al ernstig is beschadigd. Het virus kan ook leverkanker veroorzaken.

Je  kunt het virus krijgen als besmet bloed in uw bloed terechtkomt, bijvoorbeeld door:

  •  een besmette injectienaald (piercings, tatoeages, acupunctuur);
  • besmette tandenborstels (bij bloedend tandvlees);
  • scheermesjes;
  • een bloedtransfusie.

In Nederland, West Europa, de Verenigde Staten en Australië wordt bloed voor transfusies sinds 1992 op hepatitis C gecontroleerd. Besmetting door bloedtransfusie komt sindsdien in deze landen niet meer voor. In sommige andere landen komt besmetting door transfusie nog wel voor. Als een vrouw met hepatitis C zwanger wordt, is er een kleine kans dat ze bij de bevalling de baby besmet.

Het hepatitis C virus wordt in het algemeen niet door seksueel contact overgedragen. Homoseksuele mannen die seks hebben (waarbij verwondingen ontstaan) met andere mannen met hiv of aids kunnen het virus wel overdragen. Vaak blijft de oorzaak van besmettingen met hepatitis C onbekend. De ziekte is besmettelijk vanaf één week na besmetting.

 Hoeveel mensen overlijden aan hepatitis in Nederland?

In Nederland overleden in 2012 450 mensen aan de gevolgen van hepatitis B en C. Aan hiv en aids stierven datzelfde jaar minder dan 50 mensen. Reden genoeg voor de Wereldgezondheidsorganisatie om landen op te roepen deze medicijnen zo snel mogelijk beschikbaar te stellen. Van Hoek is daar blij mee. ,,Hepatitis is een veel groter probleem dan hiv, maar de hiv-lobby is momenteel nog veel krachtiger.”

Alert op hepatitis

Wereldwijd zijn 170 miljoen mensen besmet met het hepatitis C-virus. In Nederland gaat het om tussen de 15.000 en 60.000 mensen. Ongeveer de helft weet niet dat hij of zij besmet is. ,,Misschien zijn er wat vage klachten, zoals vermoeidheid of wat steekjes in de bovenbuik. Huisartsen zijn er niet altijd alert op. Het is nu heel belangrijk om deze mensen te vinden.”

In Amerika zijn ze verder

In Amerika zijn ze volgens Van Hoek al een stuk verder om hepatitis C uit te bannen. Daar is iedereen die is geboren tussen 1945 en 1965 opgeroepen voor een test. ,,Daar zijn de nieuwe medicijnen bovendien al geregistreerd en vergoed.” De leverspecialist verwacht dat de medicijnen eind dit jaar ook in Nederland beschikbaar zullen zijn.

Toch moet er nog een hobbel worden genomen. Een kuur van drie maanden kost zo’n 60.000 euro. De vraag is of de zorgverzekeraar dit zal vergoeden. Van Hoek: ,,Als je het afzet tegen sommige nieuwe behandelingen voor kanker is dat niet veel. Bovendien genees je er echt van.”

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht