Zorg

De meeste dromen gaan over seks, examens en achtervolgingen

We dromen over vliegen, achtervolgingen, examens en seks, aldus onderzoek van drie Duitse universiteiten naar wat mensen tijdens hun slaap beleven. Vooral de nachtfantasie over examens komt veel voor bij mannen én vrouwen, jong en oud. Er zijn verschillende variaties op. Een examen doen dat je was vergeten te leren. Een examen doen voor een heel moeilijk vak. Een examen doen en niet slagen. Het is een universeel onderwerp waaraan heel wat nachtelijk zweet opgaat.

 Mannen dromen anders dan vrouwenslaapproblemen, dromen, slapen

De Duitse onderzoekers waren vooral erg geïnteresseerd in de thematische dromen die mensen hebben. Deze zijn opgesplitst in 56 favorieten met ‘vliegen’ als meest gedroomde. De onderzoekers kwamen erachter dat mannen en vrouwen behoorlijk verschillende dromen hebben. Zo fantaseren mannen in hun slaap vaker over het vinden van geld, seks en het zoeken van een toilet. Vrouwen denken in hun slaap meer aan zwemmen, getijden als eb en vloed of dode mensen.

Hoe jonger de ondervraagden, des te vaker gingen de dromen over zichzelf. Bij ouderen gaan dromen meer over vliegen en iets steeds weer proberen.

Dromen over ruimtereizen

Mensen dromen meer over buitenaardse zaken dan uit vroegere onderzoeken naar voren komt. Onderzoekers vermoeden dat dit komt door meer aandacht in de media voor ruimtereizen en sciencefictionfilms. Zij raden aan te onderzoeken of het zien van films van invloed is op dromen.

 Waarom dromen we?

De vraag waarom we dromen blijft vooralsnog onbeantwoord. Ook waarom we in bepaalde thema’s dromen. ,,Het lijkt erop alsof zaken die we in ons wakende bestaan meemaken, herleven in onze slaap. De achtervolgingsdroom kan wijzen op een vervelende persoon of een gebeurtenis waarvoor je het liefst wegloopt’’, stellen de onderzoekers. Uitstelgedrag wordt ook gelinkt aan achtervolgingsdromen. ,,Iedereen stelt wel eens een lastige taak uit. Het is dus niet gek dat het een veelvoorkomend thema is’’, aldus een van de onderzoekers.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3350 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht