Well-being

De tuin van de relatie

De derde in de relatie is de emotionele band. Die moet gevoed worden. Door de huwelijksjaren heen vergeten we dat. Het lijkt op onze tuin, die moet ook regelmatig onderhouden worden, maar ach, je laat de vaste struiken staan en af en toe zet je er een plantje in. Soms overleeft het en soms ook niet.

 

Joke Land

Foto: Joke Land

De tuin van onze relatie moet niet af en toe onderhouden worden; elke dag moet je de tuin onderhouden. Door een klein gebaar, door een plukje gras eruit te plukken laat je zien dat de tuin je aan het hart gaat. Door de droge bladeren eruit te harken in de herfst laat je merken dat je je al voorbereidt op de lente die weer gaat komen.

Je relatie verrijken

We vergeten het. In langlopende relaties wordt de tuin een vast onderdeel. Een vergeten onderdeel, dat eerder lastig is dan verrijkend. Hoe verrijk je je relatie door de tijd heen? Door je uit te spreken over de meest fundamentele behoeften die je hebt in de relatie. Wat heb je het meest nodig? Kun je erom vragen? Dat vraagt een veilige relatie.

Veilige hechting

Het vasthouden van elkaar en het omarmen van elkaars behoeften is een belangrijk gegeven. Dat vraagt een veilige hechting en soms moet die zelfs na jaren relatie nog gelegd worden, de basis voor een veilige hechting. Dat je niet bang bent om datgene wat je vraagt als een cynische kaatsbal terug in je gezicht te krijgen. Dat je met open vizier elkaar tegemoet kunt treden, juist omdat het veilig is.

Emotionele band

De emotionele band vullen gaat door kleine gebaren, tijd, energie en ruimte voor elkaar. Wanneer hebt u voor het laatst tijd genomen voor elkaar? Echt tijd die alleen voor u samen was. Ook dat u niet in uw hoofd toch nog bezig was met andere zaken? Het verantwoordelijk zijn voor eigen gevoelens is een belangrijke stap. Dat we niet onze gevoelens projecteren op de ander. Dat we als we bang zijn in de relatie daar ook onze verantwoordelijkheid voor nemen. Dat we dit uiten en dat we ook verantwoordelijkheid nemen als de angst niet weggaat. Dat we voor onszelf kunnen zorgen in de relatie in plaats van dat de ander dat voor ons moet dragen.

Effect op partner

Dat we zien hoe de vorm van onze gevoelens effect heeft op onze partner. Dat we verantwoordelijkheid nemen voor de vorm, dat die aanpasbaar is. De vorm is maar een vorm en die kunnen we veranderen. Daarvoor hoeven we onze gevoelens niet te veranderen.

Dat we vragen naar de diepste gevoelens van onze partner en dat we kunnen voelen hoe dat ons raakt en dat we dat weer kunnen delen. Als u dit leest, raakt u wellicht al wat uit balans van dit alles. Dat mag, het is niet zo gemakkelijk, echter wel te doen. Neem tijd en kies of u werkelijk wilt investeren in uw relatie. Zo niet, wees daar dan ook eerlijk over. Dan heeft uw partner ook nog een keus, of hij of zij toch uit wil kijken naar een tuin die met liefde wordt onderhouden. Zodat het kan groeien en bloeien.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht