Zorg

Anorexia-nervosapatiënt voelt dikker en beweegt zich dikker

Kenmerkend voor anorexia nervosa is het ervaren van het eigen lichaam als dikker dan het in werkelijkheid is. Anouk Keizer toonde in haar proefschrift aan dat deze onrealistische beleving van lichaamsomvang verder gaat en dieper zit dan ‘slechts’ denken dat je dik bent.
Eetstoornis, anorexia

Archieffoto Dagblad van het Noorden

Uit haar promotieonderzoek blijkt dat patiënten met anorexia nervosa zelfs op een dikke manier aanrakingen voelen: zij nemen aanrakingen op hun huid als groter waar dan die in werkelijkheid zijn, alsof hun huid opgerekt of opgeblazen is. Daarnaast blijken patiënten zich onbewust dikker te bewegen dan dat ze eigenlijk zijn.

Verschil anorexia patiënten en gezonde vrouwen

In het verleden werd in onderzoek vooral aandacht besteed aan hoe anorexia-nervosapatiënten over hun eigen lichaam denken en hoe ze hun eigen lichaam zien. In haar proefschrift is Keizer een stap verder gegaan door lichaamsbeleving vanuit een meer neuropsychologische invalshoek te onderzoeken. Ze heeft een aantal taken ontwikkeld waarmee gemeten kan worden of anorexia-nervosapatiënten en gezonde vrouwen verschillen in hoe zij aanrakingen op hun huid waarnemen en hoe ze zich onbewust bewegen in de ruimte.

Aanraking wordt anders ervaren

Uit verschillende studies kwam naar voren dat patiënten met anorexia nervosa een aanraking op hun huid voelen als groter dan die in werkelijkheid is, alsof hun huid opgerekt of opgeblazen is. Ze voelen dus letterlijk dikker met hun lichaam.

Ook bleek dat patiënten met anorexia nervosa onbewust hun lichaam al draaiden voor openingen waar ze makkelijk rechtuit doorheen hadden kunnen lopen. Oftewel: onbewust gedragen, bewegen, deze patiënten zich dikker dan dat ze in werkelijkheid zijn.

Tot slot is gevonden dat de te dikke beleving van lichaamsomvang in patiënten met anorexia nervosa geen statisch gegeven is, maar verandert kan worden.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht