Zorg

Bevallingsverlof man als vrouw overlijdt. En langer kraamverlof voor vaders

Vaders mogen het bevallingsverlof van hun vrouw overnemen, als zij bij de geboorte van hun kind overlijdt. Zij kunnen daardoor tien weken thuis blijven bij hun baby. Dat heeft het kabinet gisteren besloten. Tot nog toe was er niks voor de jonge weduwnaars geregeld.

baby, huilen

De mannen hebben recht op het bevallingsverlof van hun overleden partner, zodat ze hun leven met baby op de rails kunnen krijgen. Dit verlof wordt betaald door uitkeringsinstantie UWV en is voor vrouwen bedoeld om te herstellen van de bevalling.

Meer dagen kraamverlof

Daarnaast krijgen alle vaders recht op meer dagen kraamverlof. Na de bevalling mogen ze wettelijk vijf dagen onbetaald verlof opnemen, in plaats van twee. Hun werkgevers mogen dit niet weigeren. Ook mogen moeders met couveusekinderen langer thuis blijven van hun werk. De tijd dat het kind in de couveuse ligt wordt opgeteld bij het gewone zwangerschapsverlof

Verder wordt ook het zorgverlof verruimd. Mantelzorgers mogen op dit moment alleen verlof opnemen voor een zieke partner, kind of ouder, maar dit gaat ook gelden voor een zieke vriend of bekende. Het recht op zorgverlof is voor alle vormen van zorg, niet alleen bij levensbedreigende ziektes (zoals nu geldt voor langdurend zorgverlof).

Het kabinet hoopt dat mensen met door de wetswijzigingen makkelijker hun werk met zorg kunnen combineren. Nu gaan veel mensen minder werken of helemaal stoppen.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht