Zorg

Openbaar vervoer: zitplekken voor mensen met brede poeperds -Column Marielle de Vries

Het openbaar vervoer is een groot theater. Ik reis bijna dagelijks met bus of trein. Ik maak er dan een gewoonte van om mensen te observeren.

marielle nw

Ik reis een keer in de week met de Q-liner naar Borger om daar te repeteren. Maar nog regelmatiger pak ik lijn 5 van en naar kantoor. En dat is echt een groot theater. Deze bus rijdt vanaf Station Europapark via het UMCG naar de P+R in Haren. Vol forenzen en scholieren, die zich gelaten in hun lot van opgepropte sardientjes in een blik op wielen schikken.

Drieste blik

Onlangs stapte op de Grote Markt een ietwat oudere dame met haar man in. Het waren dagjesmensen. En die wilden duidelijk terug naar de P+R. Naast mij was een plek vrij, tegenover mij zat iemand op een plek die voor de medemens met de iets bredere poeperd is. Een plek waar je onmogelijk met zijn tweetjes kunt zitten. Deze dame moest en zou echter naast die mevrouw zitten. Haar man hield haar tegen met de woorden: ‘Dat is een een-persoonsplek, lieverd.’ Ze keek haar echtgenoot vernietigend aan en ik maakte haar erop attent dat de plek naast mij vrij is. De dame wierp me een drieste blik toe en plofte met haar brede achterwerk naast mij neer. Dat ze me daarbij zo’n beetje van mijn eigen plek duwde, leek haar niet op te vallen.

Ophef en misbaar

Wild gebarend, probeerde ze haar man duidelijk te maken dat hij toch echt naast de mevrouw op die anderhalfpersoons plek tegenover mij moest gaan zitten. Haar ophef en misbaar werd steeds groter. De echtgenoot glimlachte naar haar en bleef staan. ‘Straks gaan er vast wel mensen uit, lieverd’. Ondertussen probeerde ik niet van mijn zitplek te vallen, omdat ze steeds breder ging zitten. Uit alle macht klampte ik me vast aan de leuning.

Vluchten

Eenmaal op het station stroomde de bus leeg. Ik twijfelde of ik zou blijven zitten of niet. Ik besloot naar een andere plek in de bus te vluchten. Terwijl ik opstond en achterin de bus een nieuw plekje zocht, hoorde ik hem zeggen. ‘Ik zei het je toch…’

Afvalperikelen: De teller staat nog steeds op vier kilo lichter. Dit weekend koekjes en kaascrackers bakken. Verantwoorde tussendoortjes!

 

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht