Zorg

Doorbraak in behandeling ernstige longziekte IPF. Nieuw medicijn nu vergoed via zorgverzekering

Voor het eerst komt er een medicijn tegen de ernstige en dodelijke longziekte Idiopathische Pulmonale Fibrose (IPF). Het middel pirfenidon (Esbriet ®) wordt vergoed uit de zorgverzekering, zo heeft minister Schippers (Volksgezondheid) besloten.

Longfibrose

 

“Voor enkele honderden Nederlanders is er nu een medicijn dat de achteruitgang van hun longen afremt”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds (voorheen Astma Fonds), dat samen met de Longfibrosepatiëntenvereniging pleitte voor vergoeding.

 Wat is longfibrose

Longfibrose is een zeldzame en ongeneeslijke longziekte, waarbij littekens in het longweefsel verhinderen dat zuurstof wordt afgegeven aan het bloed. Omdat mensen vaak algemene klachten hebben, zoals benauwdheid, hoesten en vermoeidheid, is de diagnose moeilijk te stellen. De vooruitzichten zijn slechter dan bij longkanker. In Nederland hebben zo’n 3.000 mensen longfibrose, ruim de helft van hen heeft IPF – de variant waarbij de oorzaak onbekend is.

 Doorbraak Longfibrose

Voor ongeveer tien procent van alle longfibrosepatiënten kan het nieuwe middel verschil maken: zij hebben ‘milde tot matige’ IPF. Voor hen betekent het nieuwe middel een doorbraak, want voor IPF bestond nog geen behandeling met medicijnen. “In het leven van mensen met deze ernstige longziekte maakt het medicijn dan ook groot verschil”, zegt Rutgers.

Dat is precies waarom de Longfibrosepatiëntenvereniging, het Longfonds en de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Turberculose (NVALT) nauw samenwerkten om het nieuwe middel vergoed te krijgen.

Voorwaarden voorschrijven

Er zijn in Nederland enkele gespecialiseerde behandelcentra of ziekenhuizen voor longfibrose. Zij mogen het middel nu voorschrijven. Dat gebeurt onder voorwaarden. Gedurende enkele jaren wordt nauwkeurig bijgehouden of en hoe het middel werkt patiënten die het krijgen. Zo vullen de patiënten elke drie maanden vragenlijsten in en evalueren de artsen het effect van de behandeling.

Zo nodig wordt een panel geraadpleegd voor een bindende uitspraak: daarin zitten experts van het St.  Antonius Ziekenhuis Nieuwegein, Erasmus MC Rotterdam en OLGV Amsterdam en een medisch adviseur namens de zorgverzekeraars. De NVALT verzamelt de patiëntgegevens in een IPF-register. Zo ontstaan betrouwbare gegevens over de werking van het middel en over de kwaliteit van het leven van de patiënt.

 Stem van de patiënt

Eén van de vragenlijsten is door het Longfonds en de Longpatiëntenvereniging ontwikkeld, in samenwerking met patiënten zelf en zorgverleners. Ook dat is een doorbraak: tot nu toe werden ervaringen van patiënten niet gewogen bij een besluit over vergoeding. De vragenlijst bundelt nu de ervaringen met het nieuwe middel. Het College voor Zorgverzekeringen is benieuwd of dit een goede manier is om de stem van patiënten te horen, naast wetenschappelijke argumenten.

Longfibrosepatiëntenvereniging

De longfibrosepatiëntenvereniging wil kennis vergroten over longfibrose en begrip kweken voor de problemen waar mensen met longfibrose mee kampen. Daarnaast verbindt de vereniging patiënten en hun naasten, om ervaringen te delen. De vereniging werkt nauw samen met het Longfonds.

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht