Zorg

Vakbonden: stel zorgwetten met een jaar uit

De vakbonden FNV en CNV willen dat dat de Tweede Kamer de wetsvoorstellen over de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten met een jaar uitstelt. De voorstellen van het kabinet moeten volgens de bonden worden herzien en dit mag geen haastwerk worden. De bonden hebben hierover een gezamenlijke brief gestuurd aan de woordvoerders in de Tweede Kamer die over de zorg gaan.

ouderen, oma, zorg, bejaarden

Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts wil het kabinet de plannen „in een ijltempo door de Tweede en Eerste Kamer jassen” en moet dat „zorgvuldiger en beter” omdat de voorstellen ingrijpende gevolgen hebben voor honderdduizenden ouderen en gehandicapten en tienduizenden werknemers.

Gemeenten nog niet klaar voor taken

Volgens de bonden zijn veel gemeenten er nog niet klaar voor om de taken van de regering over te nemen, zoals in het zorgakkoord van afgelopen week is voorzien. Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen veranderen of verdwijnen „ zowel de thuiszorg, huishoudelijke verzorging, dagbesteding, gehandicaptenzorg, GGZ als de verzorgingshuizen” en zijn „lang niet alle overgebleven instellingen en de gemeenten over een paar maanden klaar voor de toekomst”.

 Zorgvuldig nakijken

De brief is ondertekend door FNV, CNV, Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaken. De bonden vinden niet alleen dat de voorstellen zorgvuldig moeten worden nagekeken, maar ook dat onder meer de bezuiniging van 40 procent op de huishoudelijke verzorging van tafel moet.

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht