Zorg

Fors meer kinderen met bedreigend overgewicht

Het aantal kinderen (2-18 jaar) met een levensbedreigende vorm van overgewicht (morbide obesitas) is in 30 jaar tijd flink gestegen. Had in 1980 nog 0,08 procent van de kinderen de aandoening, in 2009 was dat 0,56 procent. Concreet komt dat neer op 18.500 kinderen met morbide obesitas.

 

kind, dik, overgewicht, gewicht, vet, obesitas, beweging, buik, meetlint

Bron: ANP XTRA/ Roos Koole

Dat blijkt uit onderzoek van TNO in samenwerking met VUmc en het LUMC. De resultaten zijn dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. Hoogleraar jeugdgezondheidszorg Remy Hira Sing vindt het aantal verontrustend. „De gevolgen kunnen ernstig zijn, kinderen met zulk overgewicht moeten zo snel mogelijk worden doorverwezen naar een specialist en geholpen worden.”

 Kinderen boven de 100 kilo

Volgens hem was er bijvoorbeeld in 1980 geen kind boven de 100 kilo. In 2009 waren dat er al 68. De conclusies zijn gebaseerd op een analyse van de cijfers uit de zogeheten Landelijke Groeistudies die in opdracht van het Ministerie van VWS elke 10 tot 15 jaar worden uitgevoerd. De eerste was in 1955, de laatste in 2009.

 Morbide obesitas

Morbide obesitas komt twee tot vier keer vaker voor bij kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst en bij kinderen waarvan de ouders relatief laag zijn opgeleid. Van de kinderen met morbide obesitas heeft 56 procent een verhoogde bloeddruk en 67 procent heeft een of meerdere risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

 Trend

Al in 1997 werd duidelijk dat de Nederlandse jeugd steeds zwaarder wordt. Deze trend heeft zich voortgezet. De Vijfde Landelijke Groeistudie laat zien dat er sindsdien een sterke toename in kinderen met morbide obesitas is.

Vragen aan hoogleraar

18.500 extreem zware kinderen heel zorgelijk’vijf vragen aan Remy Hira Sing, hoogleraar jeugdgezondheidszorg. Het aantal kinderen met morbide obesitas is in dertig jaar verzevenvoudigd, blijkt uit onderzoek van VUmc, TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum. Remy Hira Sing, onderzoeker en hoogleraar aan het VUmc, schrikt van de uitkomst.

 Omgerekend komt het neer op circa 18.500 kinderen in Nederland met een levensbedreigende vorm van overgewicht. Had u dat verwacht?

“Nee, ik had gedacht dat die groep veel kleiner zou zijn. Je denkt: dat komt voor in Amerika, niet in Nederland. Het is mogelijk dat ouders in Nederland hun kinderen beter kleden, waardoor het minder opvalt.”

Waar had u dan op ingezet?

“Je moet als wetenschapper nooit gokken, maar kijken naar de realiteit. En die blijkt verontrustend te zijn. Van de kinderen met morbide obesitas heeft 56 procent al een te hoge bloeddruk, 67 procent heeft één of meerdere risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Ze hebben meer kans op leverafwijkingen en ademhalingsklachten als apneu. Kinderen met apneu slapen slechter, zitten minder uitgerust in de schoolbanken, kunnen zich minder goed concentreren en presteren dus ook lang niet optimaal. Extreem overgewicht werkt ver door.”

 Hoe is dit onderzoek tot stand gekomen?

“Bij volwassenen was al bekend dat morbide obesitas vaker (één tot anderhalf procent) voorkomt, maar van kinderen wisten we dat niet, doordat er tot 2012 nog geen internationale criteria waren om de groep vast te stellen. Bij volwassenen kun je zeggen: iedereen met een BMI boven de 35 heeft morbide obesitas, maar bij kinderen ligt dat genuanceerder omdat ze nog in de groei zijn.”

“Na 2012 hebben we hebben de criteria toegepast op de gegevens van de Landelijke Groeistudies die in opdracht van het ministerie van VWS elke tien tot vijftien jaar worden uitgevoerd. Wat goed is om te weten: in 1980 was nog geen kind boven de honderd kilo. In 2009 waren dat er al 68.”

Zijn deze kinderen nog te redden?

“Het is héél, héél moeilijk. Afvallen is al zwaar, maar het gewichtsverlies behouden is nog ingewikkelder. Uiteraard wil je voorkomen dat kinderen zover komen. Maar ze zijn er en dus moeten we ze helpen. We moeten ze opsporen en begeleiden. Als je kunt voorkomen dat een kind suikerziekte krijgt, is dat winst. Verder vind ik dat alle kinderen met morbide obesitas door het consultatiebureau of de schoolarts moeten worden doorverwezen naar een kinderarts of artsen die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van kinderen met obesitas.”

Is er ook goed nieuws?

“Opvallend is de relatief kleine stijging van het percentage Marokkaanse jongens met morbide obesitas. Je ziet dat het twee tot vier keer vaker voorkomt bij kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst. Maar waar in 1997 één procent van de jongens van Marokkaanse komaf morbide obees was, was dat in 2009 1,1 procent.”

“Dat is een veel lagere stijging dan bij de Turkse jongens in diezelfde periode (van 1,0 naar 2,5 procent) en autochtone jongens (van 0,27 naar 0,58 procent). Waarom is deze groei bij Marokkaanse jongens zo klein? Dat is iets om verder te onderzoeken.”

 

 

 

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht