Zorg

Noord-Nederlandse homoseksuele man weet testlab goed te vinden

Mannen die seks hebben met mannen lopen meer risico op een soa. Sense Noord-Nederland is daarom per 1 december 2013 gestart met Testlab, voor homomannen. Testlab is een online soa- en hiv-testfaciliteit. In de drie noordelijke provincies hebben inmiddels 74 mannen zich laten testen. In Friesland zijn er al 19 mannen getest. Daarvan hadden 5 mannen een soa. Zij zijn behandeld.

Chlamydia

Vinden en behandelen

In korte tijd weten de homomannen Testlab voor een soa- en hiv-test goed te vinden. Hierdoor weten meer mannen of ze een soa of hiv hebben. Kennis van de eigen soa-/hiv-status is de enige manier om de steeds verder oplopende soa-infecties een halt toe te roepen, door behandeld te worden.

Hoe werkt Testlab?

De cliënt vult via de website www.mantotman.nl een vragenlijst in over zijn seksuele gedrag en mogelijke klachten. Afhankelijk van de antwoorden bepaalt het systeem of de cliënt in aanmerking komt voor Testlab.

Als dat zo is dan kan hij thuis een formulier uitprinten, waarmee hij naar één van de priklocaties in Noord-Nederland gaat. Daar wordt bloed afgenomen door een medewerker. De cliënt kan in een aangewezen ruimte zelf een uitstrijk van keel en anus maken en een urinepotje vullen. Het materiaal wordt onderzocht door het laboratorium en de uitslag gaat naar de GGD. De cliënt kan met een persoonlijke code zijn uitslag opvragen. Blijkt alles in orde dan is het contact afgerond. Is er sprake van een soa, dan maakt de cliënt een afspraak met de GGD voor behandeling, partnerwaarschuwing en/of doorverwijzing naar een specialist. De test is gratis en anoniem.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht