Zorg

Psychisch screenen zwangere vrouwen goed voor moeder en kind

Niet alleen lichamelijke maar ook psychische screening van zwangere vrouwen zou goed zijn voor moeder en kind. Dat concludeert Marijke Braeken op grond van onderzoek naar de werking van het autonoom zenuwstelsel van moeder en kind.

zwanger, baby,

Zo blijken angstige moeders vaker een minder evenwichtige werking van het autonoom zenuwstelsel (azs) te hebben, wat kan leiden tot verminderd fysiek en mentaal welzijn bij moeder en kind. Marijke Braeken promoveerde onlangs aan Tilburg University.

 Veranderingen

Marijke Braeken onderzocht hoe bij zwangere vrouwen het psychologisch functioneren gerelateerd is aan de werking van het autonoom zenuwstelsel. Eerder onderzoek toonde al aan dat een zwangerschap gepaard gaat met veranderingen in het autonoom zenuwstelsel  en dat stress de gebalanceerde werking ervan (bij niet-zwangere vrouwen) sterk kan verstoren. De gevolgen van stress tijdens de zwangerschap kwamen de laatste decennia uitgebreid aan bod in wetenschappelijk onderzoek en in de media, maar over de rol van het AZS hierin was veel minder bekend.

 Hartmonitor

In dit promotieonderzoek droegen 190 vrouwen tijdens hun zwangerschap om de drie maanden gedurende 24 uur een hartmonitor om de werking van het AZS te meten en te beoordelen. Na de geboorte kwamen de moeders met hun baby’s nog tweemaal naar het Babylab van Tilburg University.

Angstige moeders hebben vaker een minder evenwichtige werking van het autonoom zenuwstelsel, bleek uit het onderzoek. Een ongebalanceerd AZS kan zowel bij moeder als kind gepaard gaan met verminderd fysiek en mentaal welzijn. Mindfulness en lichte lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap kunnen daar echter bij helpen: dat levert een evenwichtiger AZS en een betere gezondheid op, aldus Braeken.

 Screenen

Op basis van de onderzoeksresultaten adviseert de promovenda het fysiologisch en het psychologisch functioneren van zwangere vrouwen te screenen om het welzijn van moeder en kind te bevorderen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht