Well-being

Ouders kosten geld, dus weg ermee? Ouderdom komt met verlies, zeker in Nederland

Persoonlijkheid en ziel in strijd met elkaar. Zo staat het niet in de krant deze ochtend. Er staat dat ouders ons geld gaan kosten. Dat de liefde die je daadwerkelijk tot uiting brengt in de dagelijkse verzorging, in het dagelijkse leven, je geen waardering oplevert, maar geld kost. Nederland als efficiënt landje heeft weer wat bedacht.

 Samen onder de appelboomhart_joke_land

Had ik dit weekend toch net gevoeld toen ik bij mijn ouders was, dat het toch mooi zou zijn als we met z’n allen oud konden worden in een groot huis. Ik voelde me vervuld worden met een soort nostalgie waarbij beelden horen van een grote Italiaanse familie die met elkaar onder de appelboom heerlijk zit te eten. Begint het in Nederland meteen te onweren en te stormen. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk.

Tijd en geld weg

Mijn ziel was op slag weer nuchter en vluchtte weg in de beschutting en de persoonlijkheid nam het stuur vanochtend meteen weer in handen. Tijd en geld weg, als je voor je ouders wilt zorgen in je eigen huis.

Gericht op persoonlijkheid

Nederland is niet ingericht op zielsniveau. Wij zijn een land gericht op persoonlijkheid. Onze persoonlijkheid is er eentje van meten en wegen. Van meer en minder, van hoog en laag en van juist en onjuist. De metingen die we dagelijks verrichten door middel van onze criteria vallen vaak niet gunstig uit. We hebben al gauw het gevoel dat we worden gepakt door onze bestuurders, onze beslissers, onze beleidsmakers en zeker onze belastingdienst. Waarschijnlijk heeft onze persoonlijkheid gelijk en kunnen we daardoor vaak in Nederland niet zo goed in contact komen met onze ziel.

Pure liefde

Als we mooie dingen bedenken, blijkt er altijd wel iets achter te zitten van geld in Nederland. Pure liefde is iets waar onze persoonlijkheid wel van houdt, maar we rekenen toch even uit of dat ons niet te veel gaat kosten in het dagelijkse leven.

Het kost geld om onze ouders te verzorgen en als we ze in huis willen nemen, krijgen ze nog minder geld. Liefde kost geld. Verzorging kost geld. Het is een wonderlijk concept dat je als individu niet meer bestaat zodra je samen met mensen dingen doet. Je rechten als individu op een uitkering vervallen als je samenwoont. Je lijkt financieel meteen te versmelten met iemand. Je eet niet meer elk een boterham; je eet samen 1,5 boterham.

Op afstand houden

Ouders? In ieder geval niet meer in huis nemen. Houd ze op afstand, want dan behouden zij ook hun eigen financiële individualiteit. Anders gezegd, breng je je ouders in dubbele afhankelijkheid als je ze in huis neemt. Ten eerste de zorg, ten tweede financiële afhankelijkheid. Ook daarin gaan ze achteruit.

In Nederland is het niet best om oud te worden. Waar doen we het ook allemaal weer voor? Voor onze kinderen, zodat ze beter oud kunnen worden dan wij? Arme kinderen. Wat moet er later van hen worden?

Drs. Joke Land schrijft wekelijks een column voor gezondheid en co. Onder het kopje columns staan haar andere columns

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht