Zorg

Tandarts en fysiotherapie terug in de basisverzekering?

Bijna de helft – 49 procent – van de Nederlanders ziet de zorgkosten voor de tandarts en/of fysiotherapie het liefst terugkomen in het basispakket van de zorgverzekering. Ook al wordt hierdoor de basisverzekering voor iedereen duurder.

vulling, gaatje, tandarts, kiezen, gebit, boren,

Foto: Erica de Jong

Een derde vermijdt op dit moment deze zorg doordat het onbetaalbaar is en achttien procent vindt dat het basispakket klein en betaalbaar moet blijven. Dat blijkt uit een peiling van ZorgWijzer.nl onder 1709 respondenten.

Geen dekking

Voor de meeste Nederlanders geldt er namelijk niet een dekking voor tandartskosten en fysiotherapie vanuit de basisverzekering. Om toch een vergoeding hiervoor te ontvangen moet er een aanvullende verzekering bij worden afgesloten.

Tandarts losse verzekering

Sinds enkele jaren is een tandartsverzekering een losse verzekering naast het basispakket. Wel ontvangen jongeren onder de achttien jaar een vergoeding voor de meeste behandelingen zonder daarvoor extra bij te betalen. Zorgverzekeraars vergoeden wel standaard chirurgische tandzorg, zoals het weg laten halen van een verstandskies in het ziekenhuis. Hetzelfde geldt voor uitneembaar kunstgebit. Daarnaast zijn er ook nog bijzondere gevallen – zoals bij een ernstige afwijking aan de mond – waarbij ook vanaf het achttiende jaar nog een vergoeding is vanuit de basisverzekering.

 Zorgpremie omhoog

Maar voor het grootste gedeelte van de Nederlanders zal er voor een vergoeding bij de tandarts een aanvullende verzekering afgesloten moeten worden. Het merendeel uit onze peiling ziet mondzorg het liefst weer zo snel mogelijk terugkomen in het basispakket, ook al betekent dat de nominale zorgpremie voor iedereen omhoog gaat.

Fysiotherapie

Bij fysiotherapie krijgen Nederlanders onder de achttien jaar negen behandelingen vergoed, met eventueel nog een aantal extra, wanneer het gewenste resultaat niet is behaald. Voor volwassenen zal er een aanvullende verzekering afgesloten moeten worden. Dat geldt niet wanneer iemand lijdt aan een chronische aandoening, want in dat geval wordt vanaf de 21ste behandeling een vergoeding gegeven door de zorgverzekeraar.

Conclusie onderzoek

Voor de mensen die de zorg van een tandarts of fysiotherapeut het hardst nodig hebben is er vaak een regeling waarmee er een vergoeding mogelijk is zonder daarvoor extra te verzekeren. Volgens de peiling mijdt op 33 procent zorg vanwege te hoge kosten, maar als tandarts en fysiotherapie in beperkte mate weer voor iedereen beschikbaar wordt vanuit het basispakket gaat dit ook gepaard met een verhoging van de te betalen zorgpremie. De meeste Nederlanders zien dan ook liever dat iedereen “een beetje” meebetaald, dan ieder voor zichzelf zoals het nu is geregeld.

Aan de peiling hebben 1709 mensen in de periode 1 januari 2014 tot aan 15 april 2014 hun stem achtergelaten. Meer informatie is te vinden op ZorgWijzer.nl

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht