Zorg

Broers – Column Tine van Knijff

Tesse en Semme, broers en vrienden voor het leven. Maar ook heel verschillend. Tesse heeft autisme, Semme niet.

Tesse en Semme in het bos. Tine van Knijff

Tesse en Semme in het bos. Tine van Knijff

Soms spelen ze heerlijk samen, soms begrijpen ze elkaar totaal niet. Semme neemt autistische trekjes van Tesse over, Tesse neemt niet-autistische maniertjes van Semme over.

Stuiters

Als Tesse zoemt, zoemt Semme soms ‘gezellig’ mee. Razen tot je kotst en kokhalzen tot je kotst, kan Semme inmiddels ook. Knap afgekeken van zijn broer. Tesse verwerkt de dag op de trampoline, Semme stuitert vrolijk mee.

Kortom: het is een gezellige boel bij ons thuis. Soms halen we ze uit elkaar; gaat de ene ouder wat met Tesse doen en de andere wat met Semme. Apart van elkaar zijn ze beiden veel rustiger.

Maar ze kunnen niet zonder elkaar. Pakken elkaars hand vast en lopen samen door de kamer, of door het bos achter ons huis. Zo jong als Semme is, nog geen anderhalf, lijkt hij zijn broer soms beter te begrijpen dan wij.

 ‘Mijn broer’

Gistermorgen gingen wij met Tesse op pad, oma kwam bij ons thuis voor Semme. ‘Oma, oma, jij gaat op mijn broer passen!’, riep Tesse toen hij oma op de fiets zag aankomen. Hij was de voordeur al uitgerend want hij wilde dat oma bevestigde dat zij inderdaad, in zijn afwezigheid, voor zijn broer zou zorgen. ‘Mijn broer’ zegt Tesse dan, hij is helemaal trots op Semme.

Het gaat momenteel best goed met Tesse, maar we hebben geen idee hoe het in de (verre) toekomst allemaal zal lopen. Tesse als puber en jongvolwassene, zelf volledig beseffend dat hij anders is dan anderen, anders denkt, anders reageert.

 Samen op stap

We hopen dat de beide broers veel aan elkaar zullen hebben, later. Ergens verwacht ik dat Semme later in bepaalde dingen het voortouw zal nemen; niet de jongere maar de oudere broer zal lijken. Tesse doet dingen pas als hij zeker weet dat hij het kan, Semme stapt overal op af. Misschien neemt Semme zijn broer aan de hand, misschien gaan ze later samen op stap.

Misschien. Maar wie weet gaan ze later elk hun eigen pad. Leven ze allebei hun eigen leven. Juist daarom genieten we nu zo van de broers samen. Hoe wild en lawaaierig ze met z’n tweeën ook kunnen zijn. Als Tesse met Semme speelt, als ze hand in hand lopen; dan vergeten we even ‘kind nummer drie’: autisme.

Weblog

Tesse en autisme zijn een combi voor het leven. Hij leert ermee leven, wij ook.  Eens in de twee weken vertel ik over Tesse, zijn belevenissen en onze ervaringen. Wat betekent autisme in zijn en ons dagelijks leven? Lees ook mijn weblog 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht