Zorg

Afvallen. Welk dieet is het populairst?

Diëten is iets wat we allemaal doen, willen doen of gedaan hebben. Er zijn ontelbaar veel diëten, elk met hun eigen regels over wat wel en niet mag. Dat wij steeds meer informatie halen van internet is niets nieuws en ook als het om diëten gaat googelen we eerst even. Dit is de top 5 van meeste gezochte diëten op Google.

boulimia, gewicht, wegen, weegschaal, kilo, dik, zwaar, overgewicht

Foto: NDC Mediagroep

Koolhydraatarm dieet

Bij het koolhydraatarme dieet wordt de consumptie van koolhydraten beperkt. Voedingsmiddelen die een grote hoeveelheid verteerbare koolhydraten bevatten (zoals brood, pasta, aardappelen, rijst) worden vermeden of vervangen door voedingsmiddelen die een hoger percentage proteïnen en vetten (zoals vlees, vis, en sojaproducten) en vaak andere voedingsmiddelen die een relatief lage hoeveelheid koolhydraten bevatten (zoals groene bladgroenten).

Crashdieet

Een crashdieet is een periode waarin veel minder gegeten wordt dan het lichaam nodig heeft. Ofwel : zo veel mogelijk afvallen in zo’n kort mogelijke tijd. Er zijn talloze varianten denkbaar zoals sapkuren, het ziekenhuis dieet of het soepdieet. In de praktijk betekent dit dat je vooral leeft op sapjes en salades. Het is beslist geen gezonde manier om af te vallen. Op de korte termijn heeft het misschien wel effect maar op de lange termijn leidt het tot een vertraagde stofwisseling en dus een lagere calorieverbranding.

Het Dukan-dieet

Het Dukan dieet is een door Pierre Dukan uitgedacht dieet. Het principe van het dieet is om veel proteïne tot zich te nemen, ten koste van de inname van koolhydraten en lipiden. In feite is dit dus ook een koolhydraatarm dieet.

Het South Beach dieet

Dit is eigenlijk geen dieet, maar een leefwijze waarbij je leert te vertrouwen op de goede koolhydraten en de goede vetten. Heb je deze leefwijze onder de knie dan weet je de slechte koolhydraten en slechte vetten te vermijden, waardoor je gezondheid vooruit gaat en je gewicht verliest.

 Proteine dieet / eitwit dieet

Bij het proteïne dieet mag je geen koolhydraten en suikers eten. Je eet alleen eiwitrijke producten en verse groenten. Na twee dagen diëten heeft je lichaam alle koolhydraten verbrand en begint het lichaam met het verbruiken van de vetreservers. Dit zorgt er voor dat je wel vet verlies maar geen spiermassa

Uit deze top 5 van diëten blijkt in ieder geval dat het eten van meer eiwit en minder koolhydraten een favoriete methode is van veel Nederland om af te vallen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht