Zorg

Doorbraak in bestrijding chronische pijn. Nieuw methode van neurostimulatie

Neurochirurg Mathieu Lenders van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) heeft met een nieuwe methode spectaculaire resultaten bereikt in het bestrijden van chronische zenuwpijn.

chronische pijn, zenuwpijn

Deze volledig nieuwe manier van pijn behandelen is een doorbraak in de behandeling van de grote groep van patiënten met chronische zenuwpijnen: een vijfde deel van de Nederlandse bevolking lijdt aan chronische pijn. Door een combinatie van bestaande en een nieuwe methode van neurostimulatie is chronische pijn, veroorzaakt door de zenuwen, opzienbarend beter te behandelen.

Chronische pijn komt veel voor

Chronisch pijn is een veel voorkomende aandoening, vooral rugpijn komt daarbij vaak voor. Met een Nederlandse bevolking waarvan 18-25% chronisch aan pijn lijdt, is dit een serieuze aandoening. Lenders: “Er zijn heel veel mensen die lijden aan chronische pijn, meer dan er aan diabetes lijden. Daarom zijn wij verheugd dat wij over een nieuwe methode kunnen beschikken om een grote groep van mensen effectiever van hun pijn te kunnen verlossen.” Door de bestaande methoden van neurostimulatie te combineren met de nieuw ontwikkelde burst-stimulatie methode zijn patiënten met zenuwpijn vele malen beter te behandelen.

Bestaande methode van neurostimulatie

De bestaande neurostimulatie en de nieuwe burst-stimulatie maken gebruik van een geïmplementeerd pacemaker die via dunne draadjes signalen aan de ruggenmerg geeft. Traditioneel worden deze signalen gebruikt om de pijnsignalen op weg naar de hersenen te maskeren met een tintelend gevoel, waardoor de gevoeligheid van de pijn vermindert. Nadeel van deze bestaande methode van neurostimulatie is dat de resultaten van patiënt tot patiënt kunnen variëren waardoor er geen afdoende verlichting ontstaat, er gewenning optreedt waardoor de pijn terugkomt en het tintelende gevoel (wat ook wel paresthesie wordt genoemd) kan oncomfortabel zijn.

Nieuw methode van neurostimulatie

Burst-stimulatie is een nieuwe ontwikkelde manier van pijn bestrijden. Ontwikkeld door  prof. dr. De Ridder (Universiteit van Antwerpen) en uitvoerig getest bij patiënten in Nederland door neurochirurg Lenders heeft er toe geleid dat onlangs een burst-stimulator op de markt kon komen. Burst-stimulatie is een nieuwe vorm van ruggenmergstimulatie die vaak betere resultaten geeft dan de bestaande methode van stimulatie. Levert de traditionele neurostimulatie elektrische impulsen op gelijke afstanden van elkaar, bij burst-stimulatie wordt er periodiek een signaal naar de hersenen gestuurd. Voordeel van deze methode is dat de tintelingen nauwelijks of niet voelbaar meer optreden.

Doorbraak in pijnbestrijding

Een doorbraak in pijnbestrijding wordt veroorzaakt doordat de nieuwe burst-stimulatie samen met de traditionele neurostimulatie de pijnbestrijding per patiënt exact op maat gemaakt kan worden. Hierdoor kunnen de pijnprikkels per patiënt op maat beïnvloedt worden zodat de patiënt nauwelijks pijn en tintelingen meer ervaart. Lenders: “Ik krijg als neurochirurg veel patiënten die chronische neuropathische pijnen ondervinden. Het is een echte doorbraak dat wij nu zoveel mogelijkheden meer hebben om onze patiënten beter van hun pijn af te helpen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht