Beweging

Steeds vaker nierfalen door extreem fitnessen

In het Amerikaanse Palm Beach (Florida) luiden artsen de noodklok over een fitnessgekte die jonge, verder gezonde, mensen in het ziekenhuis doet belanden. Het extreem trainen om van overtollig vet af te komen leidt volgens de lokale artsen steeds vaker tot rabdomyolyse. ‘Dit is bepaald niet om te lachen,’ zegt nefroloog Ron Goldin uit Palm Beach Gardens tegen NaplesNews.com. ‘Ik had laatst een patiënt, die eindigde aan de dialyse en komt daar nooit meer van af.’

dik, obese, sporten, ongezond, bewegen, dikke kinderen

In de afgelopen twaalf maanden behandelde Goldin tien gevallen van rabdomyolyse bij relatief jonge gezonde mensen. Die hadden vaak deelgenomen aan langlopende trainingsprogramma’s die de deelnemers telkens pushen een stapje verder te gaan. In sommige gevallen dus een stap te ver. Bij rabdomyolyse scheuren sommige spieren en geven delen van hun cellulaire inhoud, waaronder myoglobine, vrij aan het bloed. Deze myoglobinedeeltjes kunnen ernstige nierproblemen veroorzaken.

Ziek van fitness

‘Mijn laatste training voelde geweldig’, vertelt Amanda Edwards op de website. ‘Toen ik klaar was, barstte ik voor mijn gevoel van de energie.’ Maar korte tijd later kreeg Edwards zware hoofdpijn, vermoeide spieren en ondraaglijk gezwollen gewrichten. ‘Ik kon mijn vingers niet meer buigen. Ik kon zelfs mijn mobiele telefoon meer vasthouden,’ vertelt ze. Ook vertoonde haar urine een ongezond donkere kleur.

Trainers van de vele trainings- en fitnesscentra die Florida rijk is, stellen dat ze bij nieuwe klanten altijd heel voorzichtig zijn in het opbouwen van de training. Toch is dat niet altijd een garantie voor het behoud van de nieren. Edwards had net een tweewekelijks trainingsprogramma van tien maanden achter de rug.

Bron: niernieuws.nl

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht