Well-being

Dagelijkse zorg voor de ziel

Veel mensen die bij ons voor begeleiding en coaching komen, zijn zo bang. Niet dat ze dat zelf altijd weten. Sommigen zijn heel boos. Sommigen zijn apathisch. Sommigen kunnen niet slapen. Sommigen worden te dik. Sommigen trekken zich steeds verder terug in eigen tuin. Sommigen blijven hardnekkig optimistisch. De wereld is zo in beweging. De beweging die we niet helemaal kunnen volgen. Ja, wel met ons hoofd, maar niet met onze ziel.

Joke Land

Alle rampscenario’s die we voor onszelf kunnen bedenken en voor degenen die ons dierbaar zijn, die gebeuren ook echt om ons heen. Het lijkt alsof dat vroeger anders was. Natuurlijk was dat niet zo. We konden het alleen niet allemaal zien en horen. Startrek was vroeger voor een kind al een heel spannend geheel en wat denkt u van Catweazle? Sommige kinderen mochten daar niet naar kijken van hun ouders, zo eng was dat.

Angst

Heden ten dage zien we in het nieuws de gruwelijkste beelden voorbijkomen. Het jaagt ons angst aan, het jaagt onze ziel angst aan. We weten dat het in ons land nog relatief veilig is, maar ja, het gaat dan om het woord relatief. We verharden met elkaar, omdat we het moeten. We kunnen het anders niet allemaal verdragen. Onze persoonlijkheid neemt natuurlijk de zelfbescherming van de rationaliteit aan. Onze ziel kan dat echter niet.

 Gevoelseenheid

Onze ziel als gevoelseenheid, als wezenlijk kenmerk van ons, voelt wel degelijk de pijn van de andere mensen die achter het glas zitten van de televisie. Door het glas heen voelen we hoe het moet zijn om de gruwelijkheden te lijf te moeten gaan. Onze gedachten houden de mensen achter het glas; de ziel reikt door het glas heen en ontdekt er niet bij te kunnen.

Er zijn nog maar zo weinig mogelijkheden om ons hier tegen te wapenen. We hebben zo weinig bescherming nog tegen de grote bewegingen die ook bij ons iets teweegbrengen. Daarom worden we bang. Ondanks het feit dat we relatief veilig zijn. Nogmaals: relatief. Onze zielen lopen gevaar ook te verharden. Dat we ons gaan afwenden, omdat we er niet tegen kunnen.

Verdeling

Dagelijkse zorg voor de ziel is het antwoord hier. Opdat we toch kunnen blijven kijken en voelen hoe het in de wereld is. Opdat we in onszelf ook een geheel blijven en niet te verdeeld raken. Verdeling in de wereld betekent verdeling in mensen.

Dagelijkse zorg voor de ziel betekent dat je aandacht hebt voor jezelf. Dat je aandacht hebt voor je eigen leefwereld. Dat je geniet van kleinere dingen om je heen, zonder je af te sluiten voor het grote. Met aandacht eten, met aandacht voor elkaar leven, ook voor de kleine wezens om ons heen.

 Aandacht voor de ziel

Aandacht voor de ziel: plant een bloemetje voor de bijen, dan zorg je voor de natuur, dan zorg je voor jezelf en de anderen om je heen. Geniet dan van het bloemetje en de bijen. Geniet, opdat je de wereld kunt blijven zien en voelen.

Joke Land is psycholoog. Ze schreef wekelijks een verhaal voor gezondheidenco.nl

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht