Zorg

Te gast in de gipskamer. Kun je zwemmen met gips?

Soms val je verkeerd en breek je je arm. Nadat er foto’s gemaakt zijn, ga je naar de gipskamer. Maar wat gaan ze daar doen? En kun je wel afzwemmen als je gips hebt?

Gips, gipskamer, gebroken arm

Gipsverbandmeester Miranda zet gips om de gebroken pols van een patiënt. Foto: André Weima

“Dus je bent van de trampoline gevallen, Tom?” Gipsverbandmeester Miranda bekijkt de pols van haar eerste patiënt. Zij en haar vier collega’s runnen de gipskamer van het Scheper Ziekenhuis. Op de Spoedeisende Hulp kreeg Tom (6) een week geleden eerst een kunststof gipsspalk om z’n pols met daaromheen verband. Nu de zwelling over is, komt er gips omheen.

Kleur kiezen

“Welke kleur wil je?”, vraagt Miranda. “Geel”, antwoordt Tom enthousiast. Z’n moeder vertelt dat hij over een week moet afzwemmen. “Omdat het een eenvoudige breuk is, kan ik het gips zo aanpassen dat je ermee kunt zwemmen. Dan mag je gewoon het water in hoor.” Even later zit het zwemgips erom. Tom moet over twee weken terugkomen. “Neem je dan je diploma mee?” Hij knikt lachend.

Juiste stand

Even later komt mevrouw Bakker (73) binnen. Door een val van haar fiets liep ze een paar weken geleden een gecompliceerde polsbreuk op. Vanochtend bleek uit een röntgenfoto dat de breuk niet op de juiste manier aan elkaar groeit. Daarom heeft Miranda samen met een collega het bot opnieuw ‘gezet’: “Dan probeer je door licht te trekken en te duwen het bot in de juiste stand te krijgen.” Inmiddels zit er weer gips om en er is een controlefoto gemaakt. Miranda heeft de foto samen met de orthopeed bekeken. “De breuk ziet er nu goed uit. Over twee weken kijken we weer.” Mevrouw Bakker krijgt net als andere gipspatiënten leefregels mee: informatie over hoe je met je blessure om moet gaan. “Die voorlichting is heel belangrijk”, vertelt Miranda. “Je staat er versteld van hoe laconiek mensen soms doen. Ze onderschatten hun blessure en willen veel te snel. En dat is vaak niet ten gunste van de genezing.”

Suikerpatiënten

Op woensdagochtend schuift Miranda aan bij het diabetische-voetenspreekuur van het Scheper Ziekenhuis. “Dat spreekuur is speciaal voor suikerpatiënten. Zij hebben vaak last van problemen aan de voeten, zoals wonden die moeilijk genezen”, legt ze uit. Iedere patiënt wordt gezien door een team van zes deskundigen, waaronder een revalidatiearts, wondverpleegkundige en schoenmaker. En dus ook de gipsverbandmeester. “Samen beoordelen we hoe we de voetproblemen kunnen aanpakken.” Heeft iemand een wond, dan krijgt de patiënt soms een onderbeengips.

Hierdoor wordt de wond ontlast en kan deze genezen. ”Alle teamleden dragen hun steentje bij. Als een patiënt na verloop van tijd weer gewoon kan lopen… Daar doe je het voor. Dat is ontzettend fijn om te zien.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht