Zorg

Ziekte van Huntington en de zorgverzekering. Wat wordt vergoed?

Voor mensen (en hun familie) die lijden aan de ziekte van Huntington is het belangrijk om te weten op welke zorg je kunt rekenen. Welke vergoeding ontvangen patiënten bijvoorbeeld voor medicijnen en in hoeverre kan een aanvullende zorgverzekering wat betekenen?

Huntington

Foto: GPD/ Nout Steenkamp

Wat is de ziekte van Huntington?

De ziekte van Huntington is een ernstige hersenaandoening die zich uit in ongewilde, onwillekeurige (spastische) bewegingen van het lichaam, zoals stoten, struikelen en omvallen. Iemand die lijdt aan de ziekte verliest namelijk de controle over zijn eigen spieren. In een verder gevorderd stadium gaat ook de spraak en articulatie van de patiënt achteruit en wordt slikken en kauwen lastiger. Verder kunnen zich andere klachten voordoen, zoals verlies van geheugen, gebrek aan zelfbeheersing, stemmingstoornissen, depressies, angst en andere psychotische verschijnselen. De ziekte is dominant en komt zowel bij mannen als vrouwen voor.

De zorgverzekering en Huntington

Hoewel de ziekte van Huntington ongeneeslijk is, zijn er wel degelijk diverse medicijnen die de verschijnselen van de ziekte kunnen terugdringen. Deze kunnen bijvoorbeeld de ernst van de onwillekeurige bewegingen verminderen en/of helpen bij het verminderen van gedrag, depressie- en angststoornissen.

Voor (vrijwel) alle medicijnen die worden gebruikt voor de behandeling van Huntington geldt geen eigen bijdrage. Wel kan het zijn dat er sprake is van een preferentiebeleid.

Logopedie en Huntington

Om problemen bij het slikken en kauwen van patiënten met Huntington te verminderen, is logopedie een goede optie. Bovendien kan dit ook van grote waarde zijn bij het verminderen van spraakproblemen en voor het verbeteren van de algehele communicatie en sociale vaardigheden.

Logopedie wordt in principe volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Let echter wel op het type polis dat je hebt. Zorgverleners (logopedisten) hebben namelijk niet altijd een contract met alle zorgverzekeraars. Dat betekent dat je in het geval van een budget- of naturapolis slechts een gedeeltelijke vergoeding ontvangt. Bij een restitutiepolis ontvang je 100 procent vergoeding van het marktconforme tarief voor een behandeling. Als het tarief van de logopedist hoger is, betaal je de rest zelf. Ga voor de zekerheid na of de logopedistenpraktijk van jouw voorkeur een contract heeft met jouw verzekeraar.

Voor vergoedingen van logopedie bij verschillende polissen vind je hier meer informatie.

Dieetadvisering en Huntington

Voor sommigen die lijden aan Huntington is ook dieetadvisering een optie. Een diëtist kan advies geven over voeding die gemakkelijker te slikken en te kauwen is, maar toch de juiste voedingswaarde heeft.  Dieetadvisering wordt grotendeels vergoed door de basisverzekering. Iedere patiënt heeft recht op maximaal drie uur dieetadvisering per jaar. Het eerste consult en de drie vervolguren worden gedekt. Als dit niet voldoende is, is het mogelijk een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.Bekijk hier welke verzekeraars een extra vergoeding bieden voor dieetadvisering.

Preferentiebeleid medicijnen

Voor sommige medicijnen mogen zorgverzekeraars een preferentiebeleid hanteren. Er zijn dan prijsafspraken gemaakt tussen de verzekeraar en de fabrikant van een bepaald medicijn. Effectief betekent dit dat verzekeraars altijd de voorkeur geven aan een lager geprijsd medicijn van een bepaald merk, maar met dezelfde werkzame stof als de andere geneesmiddelen die verkrijgbaar zijn. Dit preferentiebeleid is bedoeld om de kosten voor de zorgverzekeraar (en dus de premie voor de verzekerden) laag te houden.

Wat wordt vergoed?

Voor mensen die lijden aan Huntington kan dit betekenen dat alleen bepaalde merken worden vergoed door de zorgverzekeraar. Toch heb je als patiënt altijd recht op vergoeding van de werkzame stof die de arts voorschrijft. Het kan alleen voorkomen dat alleen één bepaald merk wordt vergoed op grond van het preferentiebeleid. Een duurdere variant zou volledig voor de rekening van de patiënt komen. Bij de apotheek wordt hier echter rekening mee gehouden, zij weten namelijk welke zorgverzekeraar de patiënt heeft en of er sprake is van een preferentiebeleid voor de werkzame stof. Voor geneesmiddelen die niet preferent zijn ontvangt de patiënt dus geen vergoeding, tenzij de arts dit expliciet voorschrijft met stempel “medische noodzaak”.

Bron

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht