Voeding

Watermeloen eten bij dorst maar ook bij hoge bloeddruk

Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen met overgewicht hun bloeddruk op een heel eenvoudige manier kunnen verlagen.  Stofjes in watermeloen blijken ervoor te zorgen dat de bloeddruk zowel in stressvolle situaties als in rust beter is. En wel door watermeloen te eten.

 Watermeloen

Onderzoekers baseren hun conclusies op een experiment met dertien proefpersonen. Alle proefpersonen hadden een hoge bloeddruk en waren te zwaar. Daarmee hebben deze mensen een verhoogd risico op een hartaanval. Met name in de winter. Want als het koud is, is de kans op een hartaanval groter. Dat komt doordat koude temperaturen leiden tot een hogere bloeddruk. Het hart moet harder gaan werken om bloed in de aorta te pompen. En dat kan leiden tot een beperkte bloedtoevoer richting het hart.

Onderzoek

De onderzoekers simuleerden koude omstandigheden door de hand van de proefpersonen in een kom met koud (4 graden Celsius) water te stoppen. Terwijl de proefpersonen hun hand in het water hielden, maten de onderzoekers onder meer hun bloeddruk. Vervolgens werden de proefpersonen in twee groepen opgedeeld. De ene groep kreeg dagelijks vier gram van het aminozuur L-Citrulline en twee gram L-arginine, beiden afkomstig uit een watermeloenextract. De andere groep kreeg zes weken lang een placebo. Daarna werd opnieuw hun bloeddruk gemeten. In de zes weken die volgden, werden de rollen omgedraaid. Nu kregen de mensen die eerst een placebo kregen de stofjes uit het watermeloenextract, terwijl de andere groep nu een placebo kreeg.

Resultaten

De resultaten waren duidelijk. “De druk op de aorta en het hart nam af na het consumeren van het watermeloenextract,” vertelt onderzoeker Arturo Figueroa. De bloeddruk van de proefpersonen was niet alleen beter wanneer ze onder druk stonden, oftewel hun hand in een kom met koud water stopten. De bloeddruk verbeterde ook in rusttoestand. “Dat betekent dat het hart minder overbelast wordt, waardoor het hart ook in stressvolle situaties – zoals blootstelling aan kou – gemakkelijker kan werken.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht