Zorg

Astma door verkoudheid tijdens zwangerschap

Hoe vaker moeders verkouden zijn of een virusinfectie hebben tijdens de zwangerschap, des te groter de kans op astma bij het kind. Dit blijkt uit een studie met ruim 500 moeders van het academisch kinderziekenhuis in München.

 

Astma

longpoli ziekenhuis Assen
Bjorn Pothoff leert van Yvonne Lautenbach hoe hij moet in- en uitademen om zijn medicijnen goed binnen te krijgen. Hij krijgt een pufje tegen astma.( Foto: NDC Mediagroep/ Dvhn

Bij de meeste kinderen ontstaan astma en eczeem al op jonge leeftijd. Invloeden van buitenaf (zoals virusinfecties of huisstofmijt) spelen dus waarschijnlijk al op jonge leeftijd en tijdens de zwangerschap een belangrijke rol. In dit onderzoek is uitgezocht in hoeverre omgevingsfactoren al tijdens de zwangerschap invloed hebben op het ontstaan van astma en eczeem bij kinderen.

Onderzoek

Aan dit onderzoek deden 513 Duitse vrouwen en hun 526 kinderen mee. De moeders moesten vragenlijsten invullen tijdens de zwangerschap, toen de kinderen 3 en 12 maanden oud waren en vervolgens elk jaar totdat de kinderen 5 waren. Hierbij werd gekeken naar de gezondheid van het kind en de invloeden van de omgeving, zoals huisstofmijt, huisdieren etc.

Resultaten

Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap vaak verkouden waren, hadden een verhoogd risico op astma op 5-jarige leeftijd. Bovendien hadden kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap waren blootgesteld aan stoffen die allergieën opwekken (huisstofmijt, huisdieren) een grotere kans op allergieën op 5-jarige leeftijd.

Ook is bij dit onderzoek gekeken naar de hoeveelheid huisstofmijt in de matrassen van moeders en kinderen. Kinderen die vaak zijn blootgesteld aan huisstofmijt maar weinig aan bacteriën, hadden meer kans op allergieën dan kinderen die weinig huisstofmijt en veel bacteriën zijn tegen gekomen.

Conclusie

De mate waarin een zwangere vrouw blootstaat aan virusinfecties en bacteriën, heeft waarschijnlijk invloed op het milieu in de baarmoeder. Dit verhoogt vervolgens de kans op astma bij kinderen als ze opgroeien. Ook blootstelling aan allergenen zoals huisstofmijt en dieren tijdens de zwangerschap, verhoogt het risico op allergieën. Maar hoe dit precies werkt, moet nog verder onderzocht worden.

Het was al bekend dat de gevoeligheid voor astma en allergieën deels wordt bepaald in de baarmoeder, omdat erfelijkheid een rol speelt. Maar deze resultaten geven ook inzicht in hoe invloeden van buitenaf tijdens de zwangerschap de gevoeligheid voor astma en allergieën bij kinderen kunnen beïnvloeden.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht