Zorg

Oogartsen roepen op tot vuurwerkverbod

Een verbod op consumentenvuurwerk krijgt steeds meer steun in de samenleving. Negen zorgorganisaties ondertekenen vandaag een brandbrief en een manifest, waarin op zo’n verbod wordt aangedrongen.

vuurwerk, ziekenhuis

ANP/ Robin Utrecht

Het gaat om onder meer het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland en het Oogziekenhuis.

Vuurwerkverbod

Onlangs nog bleek dat 30 procent van alle burgemeesters ook voelt voor een vuurwerkverbod. Pieter Broertjes, de burgemeester van Hilversum, wil consumentenvuurwerk komende jaarwisseling al verbieden. De ondertekenaars – veel instellingen en verenigingen op het gebied van oogzorg – zien jaarlijks veel slachtoffers voorbijkomen.

Verwijderen van oog

Voor tien mensen is 2014 begonnen met het verwijderen van een oog, diverse mensen leven sinds afgelopen jaarwisseling verder zonder een hand of zelfs zonder een arm. Daarnaast vielen er ook weer doden. ,,Het zijn allemaal letsels door vuurwerk’’, zegt woordvoerder Maaike van Zuilen namens de ondertekenaars van het manifest.

Manifest

Het Oogziekenhuis pleit al langer voor een vuurwerkverbod. ,,We zien dat er steeds meer voorstanders zijn. Met dit manifest willen we het standpunt tegen vuurwerk extra krachtig neerzetten.’’
De zorgorganisaties pleiten niet voor een algeheel verbod op vuurwerk. ,,Met grote professionele shows kan iedereen blijven genieten van vuurwerk.’’ Zij verwacht dat meer instellingen zich aansluiten. De brief wordt aangeboden aan minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Opstelten is tegen een algemeen vuurwerkverbod. Hij heeft dat al een paar keer gezegd.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht