Zorg

Eicelbank begint met uitgifte eicellen. Wie kan doneren en wie kan ontvangen?

 Als eerste in Nederland begint het Medisch Centrum Kinderwens (MCK) in Leiderdorp donderdag met de uitgifte van eicellen uit hun eicelbank. Tot nog toe moesten mensen die een eiceldonor nodig hadden en daarvoor geen bekende konden strikken, naar het buitenland, naar Spanje bijvoorbeeld. Dat zijn dure procedures en de donoren zijn er anoniem. In Nederland is het verboden om anoniem sperma en eicellen te doneren. Een kind dat ontstaat uit een donatie van sperma en/of eicellen, heeft het recht om zijn donor te leren kennen.

Eicellen, IVF behandeling, eicelbank

Eicellen

Kinderwens

In de eicelbank in Leiderdorp zijn momenteel ruim 180 eicellen beschikbaar voor paren met een kinderwens, maar zonder (gezonde) eicellen. Naar schatting kunnen daar 45 stellen mee geholpen worden. „We willen niet dat er een wachtlijst ontstaat”, aldus gynaecoloog Jacqueline Pieters. „We blijven dus eiceldonatrices werven.” Nog deze week beginnen de eerste stellen met hun behandeling. Vrouwen tot 40 jaar kunnen er terecht. Stellen zonder kinderen krijgen voorrang.

Kosten eiceldonatie

Ze betalen 2400 euro voor vier eicellen. Dat wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De medische behandeling wordt in principe wel vergoed. Volgens het MCK wordt op deze kostprijs geen winst gemaakt, maar worden daaruit alle kosten van de eicelbank verrekend. Het gaat dan bijvoorbeeld om onkostenvergoedingen voor donatrices (900 euro per donatie) en laboratoriumfaciliteiten. Het UMC Utrecht heeft ook een eicelbank, maar voor zover bekend zijn daar nog geen ‘uitgiftes’ van eicellen gebeurd.

Eicellen doneren

De wensouders zullen je enorm dankbaar zijn als ze met eiceldonatie zwanger worden. Voor de meeste donoren is dat de motivatie: bijdragen aan het geluk van een ander. Maar je moet er niet te licht over denken. Het kan een emotionele en lichamelijk belastende behandeling zijn. Als eiceldonor onderga je een gedeeltelijke IVF-behandeling  die ongeveer 2 tot 3 weken duurt. Het is ook belangrijk dat je eventuele partner achter je keuze staat.

Je kunt eicellen doneren als:

  • je tussen de 25 en 35 jaar oud bent, met eigen kind(eren);
  • je tussen de 30 en 35 jaar oud bent, zonder kinderen;
  • je lichamelijk en geestelijk gezond bent;
  • er geen erfelijke aandoeningen bekend zijn bij jou of in jouw familie.
Hoe de procedure in zijn werk gaat, lees je hier en op bijzonderewaarde.nl en umcutrecht.nl.

Eicellen ontvangen

Als je geconfronteerd wordt met ongewilde kinderloosheid, dan is dat vaak een verdrietig, frustrerend en beladen onderdeel van je leven. Een eicel ontvangen van een donor kan een oplossing zijn. Maar net als voor de donor, kan het ook voor jou een belastende behandeling zijn. Bovendien moet je als wensmoeder aan voorwaarden voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld niet ouder zijn dan 45 jaar. In verband met de wachttijd, is de kans op een eicel via de eicelbank erg klein voor vrouwen die op dit moment al 41 jaar of ouder zijn.

Kans van slagen

Lang niet iedere donatiebehandeling leidt tot de geboorte van een kind. Per eiceldonatiebehandeling gebeurt dit in 20 tot 25% van de gevallen.

Niet anoniem

Dat je als eiceldonor niet anoniem kunt blijven, kan een complicerende factor zijn. Kinderen in Nederland hebben recht op kennismaking met de personen die hun eicellen, zaadcellen of embryo’s hebben afgestaan. Daarom worden de gegevens van kind, wensouders en donoren gekoppeld bewaard bij de Stichting Donorgegevens kunstmatige bevruchting. Kinderen vanaf 12 jaar kunnen (met instemming van de ouders) kenmerken van de donor(en) opvragen. Vanaf 16 jaar kunnen zij de persoonsgegevens aanvragen. Zowel donoren als wensouders kunnen hiertegen geen bezwaar maken. Het belang van het kind staat voorop.
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht