Zorg

Koolmonoxidevergiftiging. Giftig, reukloos, dodelijk: koolmonoxide is een sluipmoordenaar

Pas wanneer de vlammen uit de cv-ketel slaan, wordt vaak een installatiebedrijf opgetrommeld. Grote paniek, maar de problemen hadden voorkomen kunnen worden. „De ketel zit dan helemaal dichtgeroet”, zegt de installateur. ,,Vaak geldt hetzelfde voor de keukengeiser. Levensgevaarlijk, want door een slechte verbranding ontstaat koolmonoxide.’’
koolmonoxidevergiftiging

Foto: NDC Mediagroep

Eind april moesten in Bakkeveen vijf mensen met spoed naar het ziekenhuis vanwege koolmonoxidevergiftiging. De oorzaak is nog niet bekend, maar het zou door een defecte geiser kunnen komen. Dit apparaat is bij slecht onderhoud vaak de boosdoener, samen met cv-ketels en gaskachels. „Het onderhoud is belachelijk slecht. Het leeft gewoon niet bij de mensen’’, stelt een installateur.

Dood door koolmonoxidevergiftiging

Jaarlijks komen gemiddeld tien mensen om het leven door koolmonoxidevergiftiging en moeten tientallen naar het ziekenhuis. De slachtoffers vallen vooral in de winter, wanneer ramen en deuren dichtgaan en er minder ventilatie is. Het mag een klein wonder heten dat er niet meer slachtoffers vallen. Nederland telt volgens onderzoek door het ministerie van VROM zo’n achthonderdduizend woningen waar de elektrische én gasinstallaties bar slecht onderhouden zijn.

Laks met onderhoud

Vooral veel particulieren zijn laks met het onderhoud, stelt het gastechnologisch instituut Kiwa. „Die gaan zelf knoeien als er iets mis is of doen helemaal niets. Velen weten niet eens dat zo’n ding onderhoud nodig heeft’’, aldus Kiwa. „Dat brengt grote risico’s met zich mee.’’ Bovendien weten bewoners, huurders en huizenbezitters vaak niet wie precies verantwoordelijk is voor het apparaat. Eigenlijk moeten gewoon alle afvoerloze geisers zo snel mogelijk naar de schroothoop, vindt de directeur van de Woonbond. „Het is niet zo dat Nederland op dit gebied een bananenrepubliek is, maar nog veel mensen hebben zo’n ding hangen.’’ Volgens de Woonbond zijn er nog 420.000 huizen met een open gastoestel.

Tips tegen koolmonoxide

Er zijn verschillende manieren om er achter te komen of er te veel koolmonoxide in de lucht zit of dat een geiser of gaskachel niet goed werkt. Zo duidt een gele, flakkerende vlam op een slechte verbranding van gas, wat leidt tot koolmonoxidevorming.

Andere tips om problemen te voorkomen zijn:
  • Let op uw lichaam. Lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, verwarring, slaperigheid, een versnelde hartslag en vermoeidheid kunnen symptomen zijn van koolmonoxidevergiftiging.
  • Hoe meer hoofdpijn, hoe erger de vergiftiging.
  • Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar vegen. Bij een verstopt schoorsteenkanaal stromen de verbrandingsgassen rechtstreeks de huiskamer in.
  •  Laat de geiser, gaskachel en cv-installatie jaarlijks controleren door een erkend installateur.
  •  Zorg 24 uur per dag voor voldoende ventilatie in uw huis. Laat bijvoorbeeld altijd een raam of ventilatierooster open. – Zorg voor koolmonoxidemelders in huis, vooral in kleine ruimtes of waar de ventilatie slecht is.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht