Zorg

Dwangstoornis: wanneer gedachten en handelingen serieuze problemen opleveren

Op 28 april 2014 was de eerste aflevering van Levenslang met Dwang? te zien op RTL 5. In dit programma worden mensen met een dwangstoornis gevolgd en behandeld door diverse experts. Fonds Psychische Gezondheid (FPG) legt uit wat een dwangstoornis precies is.

dwangneurose, dwangstoornis

Witte beren

Op de website van Fonds Psychische Gezondheid  staat een oefening waarin we je vragen vijf minuten lang níet aan een witte beer te denken. Deze oefening toont aan dat als je jezelf oplegt ergens niet aan te denken, de gedachte eraan juist steeds opnieuw op komt zetten. Mensen met een dwangstoornis (ook wel obsessieve-compulsieve stoornis) hebben vaak veel last van het ‘witte beer-effect’. Zij doen er alles aan om vervelende gedachten uit hun hoofd te krijgen, waardoor deze zich juist iedere keer weer aan hen opdringen.

Dwangstoornis zorgt voor veel problemen

Mensen met een dwangstoornis hebben veel last van dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Deze gedachten en/of handelingen kosten veel tijd en zorgen voor serieuze problemen in het dagelijks leven.

  • Dwanggedachten zijn steeds terugkerende gedachten, beelden of neigingen die door de persoon die ze heeft als misplaatst of opdringerig worden ervaren.
  • Dwanghandelingen zijn handelingen of regels die je voor je gevoel keer op keer moet uitvoeren. Voorbeelden hiervan zijn tellen, controleren, of voorwerpen op een symmetrische manier neerleggen. Een dwanghandeling wordt vaak uitgevoerd als reactie op een dwanggedachte. Denk hierbij aan het gedurende lange tijd controleren of het gasfornuis wel écht dichtgedraaid is. Want als dit niet zo is, dan ben jíj er misschien wel verantwoordelijk voor dat er iets ergs gebeurt, zo is de gedachte.

Precieze oorzaak dwangstoornis niet bekend

Aan een dwangstoornis ligt angst ten grondslag. Het is niet mogelijk te voorspellen wie wel of niet een dwangstoornis zal krijgen en waarom. De stoornis ontstaat meestal door een combinatie van lichamelijke oorzaken, de gebeurtenissen in je leven en je persoonlijke eigenschappen.

De behandeling

Het is mogelijk een dwangstoornis te behandelen, maar dit houdt niet in dat de stoornis altijd overgaat. Een dwangstoornis is vaak chronisch. Behandeling door een psycholoog of psychiater en/of behandeling met medicijnen kunnen ervoor zorgen dat de gedachten en handelingen verminderen. Ook kunnen hierdoor de angsten die gepaard gaan met dwanggedachten afnemen en treedt er minder vermijdingsgedrag op. Bij psychologische behandeling is het belangrijk juist datgene waar je bang voor bent op te zoeken (exposure). Het is daarnaast van belang dat de dwanghandelingen niet uitgevoerd worden (responspreventie). Je laat dus je angsten toe en probeert deze niet te onderdrukken. Je zorgt er hierdoor voor dat je je angsten leert accepteren en verdragen in plaats van dat je deze wegdrukt of vermijdt.

Op www.psychischegezondheid.nl/dwang vind je meer informatie en ook tips over dwangstoornissen. Je kunt ook testen of je kenmerken bij jezelf herkent die kunnen wijzen op een dwangstoornis.

Uitzending

Uitzending gemist? http://www.rtlxl.nl/#!/levenslang-met-dwang-317089/b1d0fcb8-48e2-3260-a4f0-ca2910fba4b0

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht