Zorg

Veel meer overlast verwarde mensen door snijden in zorg

De overlast van verwarde en overspannen Nederlanders neemt flink toe. In 2 jaar tijd moest de politie 52.000 keer ‘de vrede bewaren’, 30 procent vaker dan in 2011.

verward, eenzaam, alleen, depressief

Foto: ANP XTRA/ Roos Koole

Psychische klachten thuis behandelen

De oplopende spanningen worden volgens de politie vooral veroorzaakt door bezuinigingen in de zorg en doordat mensen met psychische klachten vaker thuis worden behandeld. ,,De zorg in de wijk is er alleen nog niet altijd,” zegt de Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg.

 Hoeveel overlast is er?

In 2011 waren er nog ruim 40.000 meldingen van overlast. Het afgelopen jaar werden agenten 52.000 keer op meldingen van verwarde bewoners afgestuurd. Het kan dan gaan om overlast en opstootjes, maar ook om grote incidenten zoals afgelopen maandag toen een verwarde man zijn 9 weken oude zoontje gijzelde.

Uren mee bezig

Volgens Aalbersberg komen zijn agenten in de praktijk geregeld bij dezelfde verwarde personen uit en zijn ze er uren mee bezig. ,,Maar een agent erop afsturen is vaak niet de oplossing. Iemand met psychische klachten is geen crimineel, maar een patiënt. Die moet worden opgevangen door hulpverleners.”

 GGZ

Dat de zorg nogal eens misgaat, signaleert ook het Landelijk Platform GGZ dat de belangen van cliënten vertegenwoordigt. Gemeenten, woningbouwcorporaties en zorgaanbieders moeten afspraken maken hoe ze mensen buiten de instelling opvangen. Is er op tijd een woning, komt de psychiater op tijd langs, wanneer neemt de wijkverpleging een kijkje en hoe is een zinvolle dagbesteding ingevuld? ,,Maar we merken dat lokaal soms nog geen afspraken zijn gemaakt. Of dat de hulpverlening traag op gang komt. En dat is precies wat je niet wilt. Het moet goed zijn geregeld wanneer zorgklanten in een buurt komen te wonen, anders kunnen mensen snel terugvallen,” zegt woordvoerster Mirjam Drost van het Landelijk Platform GGZ.

 Cijfers verontrustend

Branchorganisatie GGZ Nederland noemt de nieuwe overlastcijfers ‘verontrustend’. ,,Dit is absoluut reden tot zorg,” zegt voorzitter Jacobine Geel. ,,Het opbouwen van de zorg in de wijken kost tijd, maar we moeten goed in de gaten houden of dat leidt tot mogelijke ongelukken. Deze cijfers zijn absoluut reden te kijken of we niet te snel gaan.”

 

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht