Zorg

Futloos door falende schildklier. Half miljoen Nederlanders heeft schildklierproblemen

Een falende schildklier komt voor bij een half miljoen Nederlanders. Het gaat meestal om een luie of overactieve schildklier of in enkele gevallen om een tumor. In alle gevallen is de patiënt moe en futloos.

Falende schildklier

De schildklier. (Afbeelding Youtube)

Een vergrote schildklier neemt de laatste jaren weer wat toe. Bij een te snel werkende schildklier voelt de patiënt zich opgejaagd, de patiënt heeft hartkloppingen, valt af, zweet overmatig en is snel geïrriteerd. Bij een te langzame werking vertraagt juist de hartslag, droogt de huid uit, neemt het gewicht enigszins toe. De patiënt is vaak kouwelijk.

Vaststellen van falende schildklier

Het is te vergelijken met een houtvuur, leggen de artsen Bruce Wolffenbuttel en Thera Links van het UMCG  uit. “Als de schildklier te langzaam werkt, lijkt het of je een huis wilt verwarmen met een kaars. Onmogelijk. Bij een te snelle werking lijkt het meer op een heidebrand. Ook niet goed.” De klachten zijn niet altijd zo duidelijk, weten de artsen. Daardoor wordt de diagnose ‘falende schildklier’ soms pas laat gesteld, terwijl deze simpel is vast te stellen met eenvoudig bloedonderzoek.

Te snel of te langzaam

Een te snelle en een te langzame schildklier houden verband met ons eigen afweersysteem. Antistoffen verstoren een normale werking. Bij een overactieve schildklier is de oorzaak in veel gevallen de ziekte van Graves. Maar ook struma of een te hard werkende knobbel in de schildklier kan de boosdoener zijn van een snelle werking. Een te luie schildklier kan ook het gevolg zijn van een immuunstoornis, maar ontstaat soms ook na een operatie.

Hormonen

De schildklier maakt twee hormonen die belangrijk zijn voor het regelen van de stofwisseling. De aansturing gebeurt vanuit het brein, de hypofyse. Bij verstoring kunnen daarom ook psychische problemen spelen. Schildklieraandoeningen komen vijf tot tien keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Er is geen eenduidig antwoord op de vraag waarom dat zo is.

Schildklierkanker

Schildklierkanker komt twee keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Erfelijkheid en jodiumtekort spelen een belangrijke rol bij schildklierziekten.

Jodium

In de jaren vijftig werd besloten om jodium aan bakkerszout toe te voegen. Daarmee is het aantal schildklieraandoeningen de laatste decennia flink teruggebracht. Nu merken Wolffenbuttel en Links echter de laatste tijd dat het aantal schildklierpatiënten door jodiumtekort weer enigszins toeneemt. “Mensen eten minder brood en juist brood is een belangrijke bron van jodium. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld vis.”

Ziekte van Graves

De behandeling van een te snelle schildklier door de ziekte van Graves bestaat het eerste jaar uit medicatie, de kans op genezing is daarmee 70 procent. Als medicijnen niet werken krijgt de patiënt meestal een radioactief jodiumslokje toegediend.

Operatie

Daarom is een operatie zelden nodig. De precieze hoeveelheid radioactief jodium is niet altijd eenvoudig te bepalen. Vaak ontstaat op langere termijn een traag werkende schildklier, waardoor de patiënt vervolgens tabletten met schildklierhormoon moet slikken. Een operatie is vooral nodig bij een erg groot struma of bij verdenking van een kwaadaardige aandoening.

Baby’s

Bij alle pasgeborenen wordt tussen de 5de en 7de dag een beetje bloed afgenomen om het schildklierhormoon vast te stellen. Per jaar worden in Nederland via de hielprik ongeveer zeventig kinderen met een tekort aan schildklierhormoon opgespoord. Bij deze baby’s werkt de stofwisseling onvoldoende. Als het tekort lang duurt, kunnen de hersenen van de pasgeborene zich niet goed ontwikkelen. Dit kan leiden tot verstandelijke en motorische achterstand. Toedienen van medicatie voorkomt deze ontwikkelingsstoornis.

Struma, falende schildklier

Struma ( Afbeelding Youtube)

Struma

Bij struma is de schildklier vergroot, te zien aan een zwelling in de hals. Als de struma het gevolg is van een te snel werkende schildklier, kun je last hebben van uitpuilende ogen, gewichtsafname, een warme en droge huid, slapeloosheid en gejaagdheid. Struma kan ook voorkomen bij een te traag werkende schildklier. Vermoeidheid, haaruitval, gewichtstoename, een schilferige huid en een lager wordende stem zijn hier uitingen van. Ook komt struma voor bij een pijnlijke virusinfectie aan de schildklier of bij goed- en kwaadaardige schildkliertumoren. Meestal is bij struma de functie van de schildklier normaal.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht