Zorg

‘Steek dat nou niet in je mond – Column Mariëlle de Vries

‘Steek dat nou niet in je mond’, kreeg ik vanochtend te horen. Ik had chocoladekoekjes gebakken en dat was ‘Niet goed voor mij’. Wat diegene echter niet wist, was dat het hier om een verantwoord tussendoortje ging. Want zelfgemaakt met verantwoorde ingrediënten.

Twee weken geleden al haalde ik ingrediënten in huis om zelf koekjes te maken.Voor pindakaaskoekjes van speltbloem en chocolade-cranberry-koekjes van amandelmeel. Ook had ik uitgebreide plannen om zelf kaascrackers te maken. Het voordeel van zelf bakken is dat je precies weet wat je in je koekjes en crackers stopt. Mijn voornemens vielen echter in het water omdat ik op het moment suprême erachter kwam dat ik vergeten was dat ik geen mixer meer had. Dus bleven de ingrediënten in de kast liggen.

Pindakaaskoekjes

Pindakaaskoekjes

Op Koningsdag schafte ik een goede, stevige mixer aan. Niet op de vrijmarkt, maar spiksplinternieuw bij een witgoedzaak vandaan. Een dag later bakte ik de pindakaaskoekjes uit het kookboek van Amber Albarda. Ze smaakten goed, maar toch niet helemaal. Ze waren wat te droog. En eigenlijk ook te vet, want er zat een flinke hoeveelheid pindakaas in én boter én olijfolie.

Zuiveringszout

Gisteravond kreeg ik het op mijn heupen en besloot de chocolade-cranberry-koekjes uit te proberen. Ik raapte de ingrediënten bij elkaar en begon alles te mixen. Uiteraard las ik het recept niet goed, vergat ik het zuiveringszout en deed alles, eigenwijs en ongeduldig als ik ben,  in de verkeerde volgorde. Het resultaat was verrassend. Deze koekjes zijn een blijvertje. Alleen gaan er volgende keer meer cranberry’s doorheen. Gewoon omdat ik dat lekker vind. En dit weekend ga ik een nieuwe voorraad ingrediënten halen.

Afvalperikelen: Nieuwe afspraak gemaakt met de diëtist. Ik merk dat ik meer coaching nodig heb.

 

Chocolade Cranberry koekjes

Chocolade Cranberry koekjes

Recept van Amber Albarda

Chocoladekoekjes met Cranberry’s (uit: Gezond Genieten van Amber Albarda)

Benodigdheden: 20 gram pecannoten, 100 gram amandelmeel, 10 gram (ongezoete) cacaopoeder, 1/2 theelepel zuiveringszout, 4 eetlepels rauwe honing of ahornsiroop, 2 eetlepels ongezoete appelmoes, 20 gram cranberry’s.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rooster de pecannoten in een koekenpan zonder olie of vet en hak ze daarna fijn. Meng in een andere kom het amandelmeel, de cacaopoeder en het zuiveringszout en roer dit door.  Roer in een andere kom de appelmoes en honing door elkaar. Meng dit vervolgens door het amandelmeel en roer de pecannoten en de cranberry’s erdoor.

Vorm bolletjes ter grootte van een truffel en leg ze op het bakpapier. Druk ze met een natte vinger een beetje plat. Laat genoeg ruimte tussen de bolletjes. Bak de koekjes in 20 minuten goudbruin. Wil je ze knapperig, draai ze dan om, zet de oven uit en laat de koekjes tien minuten extra in de nog warme oven staan.

 

 

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht