Voeding

‘Koffie drinken verlaagt kans op diabetes’

Het drinken van meer koffie kan het risico op diabetes type 2 verlagen, terwijl stoppen met de donkerbruine warme drank het risico zou verhogen. Dat schrijft de New York Times naar aanleiding van recent onderzoek van de universiteit van Harvard dat verscheen in ‘Diabetologia’.

koffie, diabetes

Onderzoekers verzamelden informatie over voeding, levensstijl en medische omstandigheden van meer dan 120.000 mensen over een periode van 20 jaar. Ze vonden daarbij 7.269 gevallen van diabetes type 2.

Meer koffie drinken

Na correctie voor rookgedrag, leeftijd, gewicht, fysieke activiteit, alcoholgebruik en een familiegeschiedenis van diabetes, wisten ze het: mensen die in een periode van vier jaar steeds meer koffie gingen drinken (meer dan een kwart liter per dag) hadden een 11 procent lagere kans op diabetes dan degenen die dat niet deden. Omgekeerd bleken mensen die steeds minder koffie gingen drinken een verhoogd risico van 17 procent op diabetes type 2 te lopen.

Waarom is koffie goed?

Volgens de hoofdauteur, Shilpa N. Bhupathiraju, komt dit niet door de cafeïne maar door antioxidanten en andere bioactieve stoffen waar koffie rijk aan is. ‘Het effect treedt ook op bij cafeïnevrije koffie’, zegt ze in de New York Times. Bhupathiraju waarschuwt wel voor misbruik van haar studie: ‘Koffie is geen wondermiddel, en een gezonde voeding en levensstijl zijn nog steeds de beste bescherming tegen diabetes. Als je een donut eet en er een sigaret bij rookt onder het genot van een kop koffie,’ zegt ze, ‘gaat dat niet helpen.’

sterren

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht