Zorg

‘Langwerkende ADHD-medicijnen in basisverzekering’

Zorgverzekeraars zouden ook langwerkende ADHD-medicatie volledig moeten vergoeden. Dat vindt kinder- en jeugdpsychiater Els van den Ban. Zij promoveerde op haar onderzoek naar ADHD-medicatie.

Riatlin, concerta, adhd

In haar promotieonderzoek bracht Els het gebruik van ADHD-medicatie in Nederland vanaf 2001 in kaart op basis van informatie van apotheken. Tussen 2001 en 2006 nam het gebruik van ADHD-medicatie met een factor 6,5 toe. De toename was zichtbaar bij zowel mannen als vrouwen van 0 tot 45 jaar. Het betekent overigens niet dat ADHD veel meer voorkomt. Wel blijkt medicatiegebruik onder kinderen in het algemeen, voor allerlei ziekten, toe te nemen in Nederland.

ADHD medicijnen

Els maakte ook een onderverdeling in type ADHD-medicatie. In 2003 en in 2005 zijn langwerkende ADHD-medicijnen op de markt gekomen. Daarvan hoeft een patiënt slechts één tablet per dag te nemen. Het voordeel van deze langwerkende medicatie is een grotere therapietrouw en minder bijwerkingen. De medicijnen zijn daardoor effectiever. Patiënten met ernstigere vormen van ADHD gebruiken vaak de langwerkende medicijnen, net als pubers die langere schooldagen maken. Binnen enkele jaren na de introductie van deze medicijnen gebruikte 20 procent van de patiënten de langwerkende middelen.

Niet in het basispakket

Maar vrijwel geen enkele zorgverzekeraars vergoedt de langwerkende medicatie in het basispakket. De langwerkende medicatie is per jaar ongeveer 3,5 tot 6 keer zo duur als de kortwerkende medicijnen (600 à 1.080 euro/jaar ten opzichte van 180 euro per jaar).

Els van den Ban vindt het zorgelijk dat vrijwel geen ziektekostenverzekeraar de langwerkende ADHD-medicatie via het basispakket vergoedt. “Niet alle ouders of patiënten kunnen de langwerkende medicijnen zelf betalen. Dit zorgt ervoor dat niet alle patiënten dezelfde medicamenteuze mogelijkheden geboden krijgen. Het lijkt wel goedkoper, maar dat is maatschappelijk gezien niet het geval. De langwerkende medicijnen werken vaak beter, juist bij ernstigere patiënten. Zeker omdat vergeetachtigheid een van de kenmerken van ADHD is, is het voor een patiënt lastig om meerdere keren per dag medicijnen te slikken. Niet goed behandelde ADHD leidt op de lange duur juist tot hogere maatschappelijke kosten. Dan zijn de gemaakte kosten voor kortwerkende medicatie wel lager, maar door staken en slecht innemen minder effectief.”

Wat is ADHD?

Drs. Els van den Ban promoveerde onlangs. Zij werkt als kinder- en jeugdpsychiater bij Altrecht Jeugd in Utrecht, waar zij onder meer kinderen met ADHD behandelt. ADHD (Attention-Deficit Hyperactivity Disorder) is een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. De diagnose wordt bij kinderen vanaf 6 jaar, bij jongeren,volwassenen en senioren gesteld. De belangrijkste kenmerken zijn: slechte concentratie, overbeweeglijkheid, rusteloosheid en impulsiviteit. Van de kinderen, volwassenen en ouderen lijdt naar schatting 3% tot 5% aan ADHD.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht