Well-being

Vrijheid en gezondheid, de kip en het ei

De meidagen staan in het teken van gevangen en vrij. Er zijn allerlei verbanden gevonden tussen gezondheid en het welbevinden van mensen. Hoe meer mensen zich wel bevinden, hoe gezonder ze zijn. Wat heeft dat dan met vrijheid te maken?

Joke Land

drs. JOke Land

 

Uit de afgelopen dagen en uit de geschiedenis is gebleken hoe het welbevinden van mensen samenhangt met vrijheid. Wat is dat dan precies, vrijheid? Sommige mensen zullen zeggen: niet gebonden zijn, niet gevangen zijn, niet vastgehouden worden. Andere mensen zullen zeggen: vrij zijn, zelf kunnen beslissen, autonoom in het leven kunnen staan.

Die Gedanken sind frei..

Het is beide. Vrijheid valt niet eenduidig te omschrijven. Afhankelijk van de persoonlijke ervaringen van mensen met vrijheid of gevangen zijn, bepalen we wat vrijheid voor onszelf is. In Duitsland bestaat het mooie liedje dat begint met: Die Gedanken sind frei… Dat blijft altijd zo. De gedachten zijn vrij, geen mens kan ze raden. En toch, als er sprake is van angst, boosheid, ziekte, dan is het niet zo vrij als het zou kunnen. Een vrouw die net is verlaten door haar man, wordt helemaal bepaald door de gedachten van het komende alleen zijn. Een man die ziek wordt, wordt bepaald door zijn gevoelens over de ziekte. Zijn we dan vrij? Nee, we zijn niet vrij. Door het schokeffect zijn we als het ware even ziek. Deze plotselinge ziekte die lijdt tot verlies, leidt uiteindelijk tot rouw en maakt ons onvrij.

 Technisch gezien vrij

Ondanks het feit dat we ‘technisch’ gezien vrij zijn, bepalen onze gevoelens en gedachten toch de mate waarin we ons gezond voelen. Wat is vrijheid dan precies? De vrijheid van de ziel is dat we daarheen stromen waar we kunnen en willen zijn. Dat we een worden op dat moment met de omgeving, los van verleden, los van toekomst. Gewoon zijn op dat moment. Dat is de hoogste vorm van vrijheid, het zijn. Zonder toekomstgedachten of herinneringen in het verleden. Dat is het lastigste voor mensen. Het gewoon zijn op dat moment, en dat helemaal nemen. Gezond zijn is een momentum en hopelijk zijn het een heleboel momenten achter elkaar waardoor je het proces van gezondheid krijgt en kent. Als dat lang doorgaat, vinden we het vaak vanzelfsprekend. Gezondheid maakt vrij. Het maakt dat je in het hier en nu alle kanten op kunt met je gedachten en gevoelens. Het maakt dat je vrijheid dus samenhangt met je gezondheid. Als je je gezond voelt, is het ook gemakkelijker om je vrij te voelen. Als je je vrij voelt, tilt je dat ook op in je wezen en dan voel je je gezonder.

Wisselwerking

Het is een wisselwerking, waarbij oorzaak en gevolg niet heel duidelijk te onderscheiden zijn. Wat eerst komt of wat laatst komt, is niet duidelijk. Het is een cirkel die ronddraait, gezond en vrij en als de cirkel in evenwicht is, dan voelen we ons heel goed. In alle vrijheid en in alle gezondheid kunnen we dan heerlijk in het moment zijn. Ik wens u goede, zonnige dagen de komende tijd, waarin u vrij en gezond in uw tuin kunt genieten van het moment. Dat lijkt me vrij gezond toe.

Joke Land is psycholoog

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht