Zorg

Een cochleair implantaat. Wat is het en kan iedereen het krijgen?

Krrrrkkk, sssst, grrrr… en ergens op de achtergrond een onduidelijke computerstem. Het is voor iemand met een normaal gehoor niet om aan te horen. Alsof je in de verte donder hoort of een harde branding. Maar voor iemand die doof is gaat er een wereld open. Na drie maanden weten de hersenen vrij snel begrijpelijke spraak te maken van het geavanceerde gehoorapparaat.

cochleair implantaat

Het UMCG vierde  vorig jaar met een symposium dat de vijfhonderdste patiënt een cochleair implantaat (ci) kreeg. Een ’bionisch oor’, dat doven en ernstig slechthorenden in staat stelt spraak te horen. Sinds 1985 zijn de apparaatjes op de markt en sinds de eeuwwisseling krijgen steeds meer patiënten ze aangemeten. Tegenwoordig krijgt ieder kind dat doof geboren wordt met negen maanden twee cochleair implantaten.

Zinloos voor mensen die doof geboren zijn

Voor volwassenen die doof geboren zijn, is het apparaat zinloos. Hun hersenen hebben nooit geleerd geluid te ’vertalen’ en dat lukt erg lastig op latere leeftijd. “De eerste vier jaar zijn cruciaal voor de spraak-en taalontwikkeling”, zegt audioloog Bert Maat. De meeste kinderen die vroeg geïmplanteerd worden, kunnen naar een gewone school. “Tot een jaar of 12 is er nog wel iets te bereiken, daarna is het erg moeilijk. Als kinderen altijd gehoorapparaten hebben gedragen, is de ontwikkeling gunstiger.”

Geluid vertalen

Volwassenen en ouderen die langzaam steeds slechthorender worden of plotseling door een ziekte of ongeluk, hebben wél veel aan een cochleair implantaat. Hun hersenen weten geluid te vertalen. “Je wordt nooit normaal horend, maar je kunt wel weer spraak verstaan.” Het aantal ouderen dat een cochleair implantaat krijgt neemt fors toe de laatste jaren. De oudste patiënt in het UMCG was 90 jaar. “We proberen het zo lang mogelijk met gehoorapparaatjes. Maar als spraak op een gegeven moment niet meer te verstaan is en ze verder goed genoeg in conditie zijn, is er geen leeftijdsgrens.”

 Techniek wordt steeds beter

De techniek van de apparaatjes wordt nog steeds iets beter, al zijn ze voor het grootste deel wel ’uitontwikkeld’. Het lukt beter om het nog overgebleven natuurlijke gehoor te behouden. Doordat een deel van het apparaat in het slakkenhuis van het oor gedraaid wordt, loopt dat slakkenhuis vaak schade op. Bij 40 procent van de patiënten verdwijnt daardoor het overgebleven natuurlijke gehoor. Maar dat percentage wordt steeds lager door nieuwe operatietechnieken.

Een oor

Vaak krijgen ouderen een cochleair implantaat in slechts één oor. Met een gehoorapparaat in het andere oor lukt het dan aardig om ook lage tonen te blijven horen. Kinderen tot 5 jaar krijgen meestal twee cochleair implantaten, in beide oren. Maar de zorgverzekeraars vergoeden er bij oudere patiënten maar één. Het is namelijk nogal kostbaar: zo’n 70.000 euro. En wetenschappelijk onderzoek heeft niet voldoende aangetoond dat twee beter zijn dan één, hoewel bewijzen zich opstapelen. “Bij jonge kinderen is dat wel aangetoond. Min of meer toevallig, doordat de onderzoeker alleen kinderen beneden de 5 jaar meenam in zijn onderzoek”, zegt Maat. “Het is nu erg lastig aan te tonen dat op oudere leeftijd twee ci’s beter zijn dan één. Dan moet je in een studie mensen vergelijken die er één hebben en twee. Maar er is niemand die er nog maar één wil.”

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht