Zorg

Een hele, hele dikke knuffel – Column autisme Tine van Knijff

Kinderen met autisme zouden geen genegenheid kunnen tonen, wordt vaak gedacht. En als ze dat wel doen, hebben ze vast geen autisme. Tesse heeft ook een tijd niet willen knuffelen. Maar nu juist wel. Te pas en te onpas vliegt hij -bijvoorbeeld- zijn juffen om de nek. Hoe ga je hiermee om, zonder hem minder enthousiast te maken voor een dikke kus of knuffel? 

Een echte knuffel of één voor de foto? Tine en Tesse. Foto: Odello van Knijff

Een echte knuffel of één voor de foto? Tine en Tesse. Foto: Odello van Knijff

Sociaal onhandig. De titel van een boek dat ik aan het lezen ben over PDD-NOS én een hele goede omschrijving van Tesse zijn omgang met anderen. Hij ís sociaal onhandig, snapt niet waar een ander behoefte aan heeft. Ziet dat niet en voelt dat niet.

Piep!

Toen Tesse op de VVE-peuterspeelzaal zat, kon hij amper praten. Hij communiceerde met andere kinderen door vlak voor hen te gaan staan en dan heel hard ‘Piep!’ te roepen. Daarmee bedoelde hij: ‘Ik vind je leuk, wil je spelen?’ Maar dat snapten de andere kinderen niet.

Aangeleerd

Nu, op het MOD (Medisch Orthopedagogische Dagbehandeling), gaat dat gelukkig al een stuk beter. Tesse kan steeds beter praten, met hulp van ons en maar liefst twee logopedistes, en heeft geleerd netjes aan andere kinderen te vragen: ‘Wil je met me spelen?’

Het is aangeleerd gedrag. Dat beseffen we heel goed. Het liefst vliegt hij tegenwoordig namelijk iedereen om de nek. Dikke knuffels voor iedereen die binnenkomt. Zowel thuis als op het MOD proberen we hem te leren dat je soms ook gewoon een hand kunt geven. En dat niet iedereen op straat ‘Hoi!’ terugroept. Al zou het geen kwaad kunnen als mensen elkaar wat meer zouden groeten…

‘Ik hou van mijn pokjes’

Tesse zegt ook heel gauw ‘ik hou van je’. Vorige week zelfs tegen zijn waterpokken. ‘Ik hou van jullie, pokjes’. Hij bedoelde daarmee eigenlijk dat hij niet meer bang voor ze was, want de eerste paar dagen dat hij de waterpokken had, was hij bang voor zijn eigen lijf. En toen hij er eenmaal aan gewend was, begonnen ze weer te verdwijnen.

Voor ons, als ouders, is het soms ook moeilijk te herkennen wanneer Tesse écht genegenheid toont en wanneer het kopieergedrag is. ‘Lekker slapen Tesse, ik hou van je’. Tesse: ‘Lekker slapen mama, ik hou van je’. Ik: ‘Veel plezier morgen’. Tesse: ‘Veel plezier morgen’. Soms zegt hij het zelf: ‘Mama, ik praat jou na’.

Een hele, hele dikke

De momenten waarop ik helemaal zeker weet dat Tesse voelt wat hij doet, zijn de onverwachte. Als hij zijn blik los weet te trekken van de televisie of de Lego en me ineens de allergrootste knuffel geeft die je je maar kunt voorstellen. ‘Een hele, hele dikke!’, roept Tesse dan. ‘En ook nog een kus, een hele, hele dikke kus! Voor jou mama!’ Sociaal onhandig of niet, kinderen met autisme zijn geen kinderen zonder gevoel. Júist niet.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht