Zorg

Straks minder lang in het ziekenhuis na dikke darmoperatie

Een nauwkeurige screening van patiënten die een operatie ondergaan aan de dikke darm, kan ervoor zorgen dat de kans op zogeheten naadlekkage, een gevaarlijke complicatie, flink kleiner wordt. Wanneer uit zo’n screening blijkt dat de patiënt een verhoogd risico loopt, kan eerder worden besloten tot de aanleg van een stoma, wat de kans op naadlekkage verkleint en de ernst vermindert. Dat blijkt uit onderzoek van chirurg in opleiding Niels Komen.

operatie

Foto: NDC Mediagroep

Lekkage van de operatienaad

Lekkage van de operatienaad bij een dikke darmoperatie is de meest voorkomende complicatie bij dit type operaties. De complicatie treedt op bij negen procent van de 10.000 mensen die jaarlijks een chirurgische ingreep aan hun dikke darm ondergaan. De kans op overlijden na zo’n operatie is dan aanzienlijk hoger dan wanneer geen naadlekkage optreedt. Ook liggen patiënten gemiddeld veel langer in het ziekenhuis, tot 47 dagen. Komen concludeert dat het risico op naadlekkage beter kan worden ingeschat, als de omstandigheden van de patiënt beter in kaart worden gebracht. Lijdt de patiënt aan slagaderverkalking, of slikt hij corticosteroïden als prednison, dan loopt hij een verhoogd risico. Ook als de operatie tijdens de diensturen wordt uitgevoerd, is het risico verhoogd. In deze gevallen kunnen chirurgen ervoor kiezen een beschermend stoma aan te leggen.

DNA-test

Ná de operatie blijkt bovendien een DNA-test op de darmbacteriën in het vocht uit de wonddrain van grote voorspellende waarde. Deze test kan al drie dagen na de operatie uitsluiten of er naadlekkage zal optreden. Op dit moment kunnen artsen naadlekkage pas zes tot acht dagen na de operatie vaststellen.

Met het onderzoek van Komen wordt een basis gelegd voor het vroegtijdig opsporen en behandelen van naadlekkage. Op termijn zouden de genoemde screeningsmethoden daarom kunnen leiden tot minder complicaties en sterfte aan dikke darmoperaties, alsmede tot een sneller herstel van patiënten die minder lang in het ziekenhuis hoeven te liggen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht