Zorg

Coeliakie: Afweer tegen gluten bij mensen verrassend gelijk

De interactie tussen het eiwit gluten en afweercellen is sinds kort gedetailleerd in beeld te brengen. Mensen met coeliakie blijken verrassend veel op elkaar te lijken in hun afweer tegen gluten. Dat biedt perspectief op een behandeling, schrijven onderzoekers van het LUMC samen met Australische onderzoekers in Nature Structural & Molecular Biology.

 Beelden van moleculengluten

Met röntgenkristallografie kunnen gedetailleerde beelden van moleculen worden gemaakt. Zo ook van de interactie tussen gluten en cellen van het afweersysteem. De beelden laten zien dat bij iedere patiënt een bijna identieke afweercel (T-cel) betrokken is. “Deze T-cellen zijn specifiek voor een deel van gluten dat door alle patiënten herkend wordt”, zegt medeauteur prof. Frits Koning, die gespecialiseerd is in de ziekte coeliakie. “Dat betekent dat als we specifiek deze T-cellen kunnen uitschakelen, een behandeling tegen coeliakie in zicht komt..

T-cellen vernietigen

Koning wil nu samen met andere Leidse onderzoekers op zoek naar zo’n stof die alleen de T-cellen blokkeert die reageren op gluten. “Als we zo’n specifieke stof vinden, kunnen we daar een toxine aan koppelen. De T-cellen nemen dat op en worden erdoor vernietigd. Dat kunnen we alleen doen omdat alle patiënten zo gelijk zijn in hun reactie op gluten, anders zou je voor iedere patiënt een ander molecuul moeten ontwerpen”, aldus Koning.

 Genetische aanleg

Bij coeliakie reageren immuuncellen in de dunne darm op het eiwit gluten, dat voorkomt in granen als tarwe, gerst en rogge. De ziekte ontstaat pas als een aantal factoren samenkomen: gluten in de voeding, een genetische aanleg – de ziekte ontwikkelt zich alleen in mensen die positief zijn voor HLA-DQ2 of HLA-DQ8 – en het binden van gluten aan deze HLA-moleculen dat zo ‘gepresenteerd’ wordt aan de poel van T-cellen in de darmwand, waar dan T-cellen bij moeten zitten die op gluten kunnen reageren. Wanneer zij geen tegen gluten gerichte T-cellen hebben, ontstaat de ziekte niet.

 Verstoring evenwicht

“Of mensen tegen gluten gerichte T-cellen hebben is deels een kansproces”, aldus Koning. “Er zijn zo’n 10 tot de 18de soorten T-cellen mogelijk, maar ieder mens maakt daar gedurende het leven maar een klein gedeelte van. Door toeval kan daar een T-cel bij zitten die tegen gluten gericht is. Die moeten zich vervolgens gaan vermenigvuldigen om ook echt coeliakie te veroorzaken. Waarom dat gebeurt is nog niet goed bekend, maar soms kan een verstoring van het evenwicht in de darm, door bijvoorbeeld een infectie, coeliakie uitlokken.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht