Zorg

Hoogsensitiviteit: Chaos in mijn hoofd, is chaos in mijn huis

Ik hou niet van labels. Heb er zelfs een hekel aan. Ik vind het niet leuk om mensen in hokjes te stoppen en er een sticker op te plakken. PDD-NOS, ADHD of hoogsensitief. Vijf jaar geleden kon ik er niet meer om heen. Ik moest gewoon erkennen dat ik het ben, om verder te kunnen met mijn leven.

Ik was overspannen. Had me over de kop gewerkt. Stond voor iedereen klaar en liep mezelf voorbij. En altijd aan het verwachtingspatroon van anderen willen voldoen. Dat laatste deed ik al sinds mijn kindertijd. Het waren de jaren tachtig. Op mijn negende kreeg ik een nieuwe meester in de vierde klas. Een nare man die mij regelmatig gebruikte als mikpunt van zijn spot. Hij vertelde mij dat ik dik was en dom en lui. Ik was geen van allen, alleen een beetje mollig en bovengemiddeld slim.

burn-out, depressie, overspannen, stress / burn out / burnout / werk / werkvloer / depressie / depressief / wanhoop / wanhopig

Slecht concentreren

Ik probeerde het beeld dat de man van mij had bij te stellen. Dat mislukte jammerlijk. Ik kon me slecht concentreren in de klas. Kreeg veel prikkels binnen van geluid en licht en niet te vergeten de emoties van anderen. Als mijn hoofd vol was met prikkels kon ik soms zomaar beginnen te huilen. Dan werd ik een aansteller genoemd. En overgevoelig. En ik kreeg van hem het ‘fantastische’ advies dat ik maar wat harder moest worden. En dat wat ik voelde, niet zo was. En dat mijn intuïtie niet klopte.  Hoe hard ik mijn best ook deed, het beeld dat hij van mij had veranderde niet.  En ik snapte niet waarom ik alles zo sterk beleefde. Ik kon heel blij zijn, maar ook intens verdrietig. Een tussenweg leek er niet te zijn. En ondertussen probeerde ik te voldoen aan mijn eigen torenhoge verwachtingspatroon. En aan het verwachtingspatroon, waarvan ik dacht dat anderen dat van mij hadden. Jarenlang. Zelfverzekerd overkomen, terwijl de onzekerheid hoogtij vierde.

Burn-out

Vijf jaar geleden, brak me dat op. Door de jaren heen had ik wel emotionele uitbarstingen gehad, als mijn hoofd weer eens overvol was. Na zo’n uitbarsting schaamde ik mij dan diep, want wat moesten anderen wel niet van mij denken. Ik voldeed zo niet aan hun verwachtingspatroon. En straks vonden ze me niet aardig meer. En ik snapte ook niet waar die uitbarstingen vandaan kwamen. Waarom ik zo intens voelde en beleefde.  Iemand had in de jaren voor mijn burn-out wel eens gezegd: ‘Volgens mij ben jij hoogsensitief’. Ik heb haar alleen maar een beetje raar aangekeken. En er vervolgens op Internet stiekem onderzoek naar gedaan. Want ik wilde geen labeltje. Maar daar stond precies wat ik voelde. Het kwartje viel wel, maar ik vocht daar op dat moment nog tegen. Ik wilde ‘normaal’ zijn, niet raar. Ik wilde geen labeltje en misschien verbeeldde ik het me maar dat ik zo was.

Chaos

Ik liep al een tijdje bij een psycholoog toen ik er tijdens een sessie uitflapte: ‘Volgens mij ben ik hoogsensitief’. Zij kon het alleen maar beamen. Had me nooit in onze gesprekken in die richting geduwd. Ze liet me zelf tot die conclusie komen. Opeens viel alles op zijn plek. Waarom ik me zo slecht kon concentreren op een grote werkvloer. Waarom mijn huis in een chaos veranderde, op het moment dat het in mijn hoofd een chaos was. Waarom ik niet, naast mijn werk, ook nog eens een perfect eenpersoons huishouden kon runnen. Waarom ik altijd vol goede moed en vol passie aan dingen begon, maar nooit iets af leek te kunnen maken. Waarom ik zo intens voelde, proefde en hoorde. En waarom ik altijd bekaf was aan het eind van de dag.

Egoïstisch

Ik begon aanpassingen in mijn leven te maken. Mezelf voorop te stellen. Dat was moeilijk, want juist vanwege mijn grote empathische vermogen, vond ik dat eigenlijk egoïstisch. Maar ik realiseerde me ook dat ik naar mezelf moest luisteren, anders zou ik binnen no-time weer opgebrand zijn en terug bij af. Stapje voor stapje leerde ik mezelf bij een verzoek van derden te vragen: ‘Wil je dit, of doe je dit omdat je vindt dat je dit moet. Is het haalbaar en wat zijn de gevolgen?’. Daarnaast keek ik op welke manier ik de vele en intense prikkels van buitenaf kon beperken.

Voor Pampus

Inmiddels weet ik, dat als ik merk dat op de werkvloer omgevingsgeluiden bij me binnenkomen, ik even mijn oordoppen moet indoen. Bij voorkeur met een muziekje erop. Als ik in het weekend af wil spreken met vrienden die op een paar uur reizen wonen, dan doe ik dat op zaterdag. Dan heb ik een dag vol prikkels en lig ik de zondag voor pampus op de bank. Maar dan kan ik maandag wel weer fris en fruitig aan het werk. En heus, het gaat best nog wel eens mis. Dan donder ik weer in een van mijn valkuilen. Maar ik herken ze nu tenminste en weet inmiddels ook wat ik moet doen om het op te lossen. Ik ben gewoon ik. Ik hou van mijn hoogsensitiviteit en alles wat dat met zich meebrengt. Ik zou niet meer zonder kunnen en willen. Doe mij dit label maar.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht