Zorg

Slaapziekte narcolepsie. Griepprik veranderde leven van Willem

Acht Nederlandse kinderen, van wie zeven peuters, zijn na inenting met het vaccin tegen de Mexicaanse griep getroffen door de ernstige slaapziekte narcolepsie. Dat blijkt uit meldingen gedaan bij Bijwerkingen Centrum Lareb. Bij vier kinderen is het ontstaan van de ziekte mogelijk een gevolg van het griepvaccin, zegt Lareb.

slaapziekte, narcolepsie

Willem heeft de slaapziekte narcolepsie. Foto: NDC Mediagroep/ DVHN

Wat is Narcolepsie?

Narcolepsie is een slaap/waakstoornis. Patiënten hebben onder meer last van onbedwingbare slaapaanvallen overdag. In 2009 vond onder Nederlandse jonge kinderen een grootschalige vaccinatieronde plaats tegen de gevreesde griep. 3 jaar later bleek uit een Europees onderzoek dat er een verband bestaat tussen het vaccin en het ontstaan van de chronische slaapziekte. In Scandinavische landen bleek narcolepsie vaker voor te komen na vaccinatie, in Nederland bleek dit niet.

Acht meldingen

Lareb heeft tot nu toe acht meldingen gekregen van kinderen die de diagnose narcolepsie kregen nadat ze waren gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep. Of bij deze kinderen de ziekte een gevolg was van het vaccin, kan het Lareb niet zeggen, maar bij vier patiëntjes sluit het bijwerkingencentrum dat niet uit. Voor de andere vier kinderen noemt het Lareb het onwaarschijnlijk dat de ziekte is ontstaan door het vaccin, bijvoorbeeld omdat ze al voor de vaccinatie symptomen hadden.

Willem heeft narcolepsie

In 2011 wordt Willem vijf jaar maar het is een verjaardag met een bittere bijsmaak. De kleuter uit Zoutkamp lijdt sinds vorig jaar aan de slaapziekte narcolepsie en is daardoor twintig kilo aangekomen en totaal veranderd van karakter. Die ziekte kreeg hij plotseling na de griepprik in december 2009, en zijn moeder is er van overtuigd dat de prik de oorzaak is. “Zoiets vóel je gewoon als moeder”, zegt moeder Nathalie.
Onderzoeksconsortium Vaesco is in 2011 een internationaal onderzoek begonnen naar een mogelijk verband tussen het griepvaccin Pandemrix en de slaapziekte narcolepsie.Dat omdat er in Finland en Zweden zestig gevallen van de slaapziekte zijn ontdekt. In Nederland was  de ziekte tot 2011 toe bij twee kleuters vastgesteld die de griepprik hadden gekregen; eentje in de regio Den Haag en bij de Groningse Willem.
“Na de eerste prik op 15 december werd Willem suf en had hij pijn in zijn arm”, zo herinnert Nathalie zich. “Ik ging meteen naar de huisarts en vroeg of het dan wel verstandig was om ook de tweede prik nog te nemen. De huisarts vond van wel.” Nu heeft ze er spijt van. “Als ik dit had geweten…” Willem was altijd een vrolijk, alert jongetje.

Van boefje tot boos kind

“Een klein lief boefje, de gangmaker van de kinderen in de straat”, zegt Nathalie. ” Hij had net zo veel vriendjes als zijn oudere broer Koen, iedereen was dol op hem. Maar ineens was het de omgekeerde wereld. Ze zijn bang voor hem omdat hij door zijn ziekte niet met emoties om kan gaan.” Door de narcolepsie kan hij maar een paar uur achter elkaar wakker blijven. Hij is enorm aangekomen omdat hij te weinig beweegt. “Hij is boos en gefrustreerd geraakt door wat hem is overkomen. Daardoor vinden mensen en andere kinderen hem niet meer leuk. Het is een grove, stugge jongen geworden. Mensen kijken hem raar aan en zeggen ’wat een asociaal ventje’.”

Narcolepsie is blijvend

Pas na tal van onderzoeken in het UMCG en het Juliana kinderziekenhuis in Den Haag werd de diagnose narcolepsie gesteld. Daarvoor moest hij wel allerlei bloedprikken, scans en zelfs een ruggenmergpunctie ondergaan. “Door dat gesleep naar de ziekenhuizen en alle pijn van die onderzoeken is hij psychisch beschadigd”, weet zijn moeder. De ziekte is ongeneeslijk. Alleen de symptomen zijn te bestrijden met medicijnen.
 

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht