Zorg

Gezonde strooptocht over de markt – Column Mariëlle de Vries

‘Ik voel me slank’, dacht ik vanmiddag, toen ik mijn lunch in de pantry op kantoor opwarmde. Zoete aardappel met een prutje van prei en snoeptomaatjes, gekruid met kerrie en kurkuma en peper en een snufje zeezout. Allemaal vers op de markt gehaald tijdens een gezonde strooptocht.

Fiets

Ik heb sinds maandag weer een fiets. Zo’n stoere transporter met een mooi kratje voorop. Kan me er nu al op verheugen om morgen naar de markt te gaan. Dat is mijn vaste gewoonte op zaterdag. Boodschappen doen op de markt. Ik begin meestal met een cappuccino bij Coffee United in de Herestraat. Soms met een croissant of iets anders lekkers. Vervolgens begin ik met mijn gezonde strooptocht over de markt.

Gezonde dingen

Op vrijdagavond heb ik al een boodschappenlijstje gemaakt. Aan de hand van de recepten uit een van mijn vele Voedselzandloper-kookboeken. Ik heb bij voorbaat al pret als ik bedenk welke heerlijke dingen ik kan gaan maken. Ik probeer iedere week minstens een nieuw gerecht uit. Mijn zoektocht, naar gezonde dingen, gaat altijd volgens een vaste route. Ik loop eerst naar de kaasboer uit Kollum, daar is de vraag altijd gelijk: ‘Stukje dertig plus jong belegen?’ Ik ben een gewoontedier. Vervolgens loop ik langs de kruidenkraam naar de groentekraam waar ik courgettes, champignons, paprika’s en nog veel meer lekkers koop. Ik vervolg mijn weg naar de fruitkraam en beslis daar ter plekke wat voor fruit er die week op het menu staat. Dan naar de notenkraam voor gemengde noten en cranberry’s en dan heb ik het merendeel van mijn eten voor die week in huis.

Boodschappenlijstje

De wekelijkse bezoekjes aan de markt vormen een vast punt in mijn week. Op die manier heb ik altijd genoeg groenten en fruit in huis om lekkere maaltijden mee te maken. Hierdoor ga ik door de week minder vaak naar de supermarkt en word ik ook niet aan verleidingen als chips en koekjes blootgesteld. En ik merk dat dat aanzienlijk in de kilo’s scheelt.

Afvalperikelen: Ik ben deze week voor het eerst weer bij de diëtiste geweest. Ze gaat me de komende maanden coachen. Ik was bijna twee kilo lichter dan de vorige keer dat ik bij haar op de weegschaal stond. Goede tip gekregen voor een ander ontbijt. Gelukkig maar want de havermout komt me mijn neusgaten uit.

 

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht