Zorg

Elske wil horen met twee oren. Sparen voor een cochleair implantaat

Horen is voor Elske Posthuma (41) uit Leeuwarden niet vanzelfsprekend. Zij hoort maar met één oor en het is haar droom om met twee oren te horen. Om dit te realiseren gaat zij onder andere de Elfstedentocht fietsen op 9 juni.

cochleair implantaat , CI, oor, elske posthuma

Elske Posthuma
Foto: Klasina van der Werf

Van jongs af aan heeft Elske Posthuma al problemen met haar gehoor. ,,Ik vond het vooral akelig omdat ik ermee gepest werd. Kinderen gingen mij napraten omdat ik een spraakachterstand had. Ik miste ook veel informatie, vooral bij verhalende vakken, zoals geschiedenis. Toen ik zeventien jaar was heb ik een sprookjesboek gekocht. Het gros van de verhalen kende ik niet.” Bijzonder was dat Elske ondanks haar slechthorendheid organist was in twee kerken. Totdat ze in 2008 helemaal doof werd. Daardoor moest ze de muziek voorgoed vaarwel zeggen.

Wat is een cochleair implantaat?

Sinds vijf jaar is Elske Posthuma drager van een cochleair implantaat (CI). Met het CI heeft ze opnieuw leren horen en verstaan. ,,Het is een hele verbetering ten opzichte van de eerdere situatie. Toch zie ik het als een eerste stap. Want hoewel één CI mij weer in staat heeft gesteld om deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer, is mijn gehoorsituatie verre van ideaal. Ik mis nog veel geluiden, de herkomst ervan is vaak moeilijk te herleiden en het voeren van langere gesprekken is vermoeiend. Dat horen voor mij nog beter kan laat mij niet los”, aldus Elske Posthuma die in het dagelijks leven haptotherapeut en maatschappelijk werkster is.

Twee implantaten nodig

Om stereo te kunnen horen heeft Elske Posthuma ook op haar andere oor een implantaat nodig. ,,De kwaliteit van mijn leven zou enorm verbeteren als ik met twee oren kan horen: het richting horen, wat alleen kan met twee horende oren, is daarbij bepalend. Dat zorgt ervoor dat gesprekken tijdens vergaderingen, studiedagen en verjaardagen beter verstaanbaar worden. Nu ben ik tijdens vergaderingen afhankelijk van een tolk en verjaardagen zijn voor mij helemaal niet leuk. Ik moet me dan zo inspannen, dat ik na de tijd bekaf ben.”

60.000 euro nodig

Een tweede implantaat wordt door ziektekostenverzekeraars in Nederland echter niet vergoed. Hiervoor is een bedrag nodig van 60.000 euro. Daar zit alles bij inbegrepen: CI, operatie en revalidatie. ,,Je kunt wel vechten tegen het feit dat de kosten niet worden vergoed, maar dat levert alleen maar frustraties op. En als ik niets doe, gebeurt het nooit. Daarom heb ik vorig jaar besloten me niet langer te laten weerhouden door de hoogte van dit bedrag en heb een spaarrekening geopend. De gedachte dat het gaat om 2400 keer 25 euro maakt het al een stuk overzichtelijker. Ik heb samen met mensen om me heen allerlei acties bedacht waarmee we geld inzamelen voor mijn stereo oren. Het is overweldigend wat er allemaal gebeurt. Vrienden organiseren workshops ringen maken, zelf geef ik lezingen, collega’s doen massageacties en familieleden bakken oliebollen om te verkopen. Echt hartverwarmend.”

De teller staat inmiddels op 15.000 euro. Op maandag 9 juni gaat Elske Posthuma de Friese Elfstedentocht fietsen om meer bekendheid te geven aan haar missie: met 2 oren horen. Tijdens de tocht worden duizend flyers verspreid door haar volgers op de route die te herkennen zijn aan neonkleurige sjaaltjes. ,,Mensen kunnen ons sponsoren per gefietste kilometer of uitgereden tocht. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar nieuwe ideeën. Vanaf september staat er onder andere een kledingbeurs, een kunstveiling en een benefietconcert op het programma. ,,Ik ga net zolang door tot ik het bedrag bij elkaar heb. Met een tweede CI komt er rust.”

 Meer informatie: Facebook, internete-mail ,

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht