Well-being

Het niet weten is het zwaarst

De man die bij mij komt vraagt zich dit al dagen af. Hoe kon ik zo blind zijn? vraagt hij mij. Hoe kan het dat ik het niet zag? Nu ik het weet zie ik het. Hij is zo diep ongelukkig. Maakt zichzelf allerlei verwijten, maar is dat terecht?

Column, Joke Land

Hij vertelt me dat hij heeft ontdekt dat zijn vrouw al 15 jaar een relatie heeft met een andere man. Niet dat hij het zelf ontdekt heeft. De andere man heeft hem opgebeld en gevraagd hem te ontmoeten. Daar heeft hij opgebiecht dat hij de derde was in het huwelijk. De heimelijke derde.

Zelfbeeld aan gruzelementen

De man die bij mij zit kan het niet geloven. Maar vooral verwijt hij het zichzelf dat hij het niet gevoeld heeft, niet gezien heeft en ook nooit heeft bedacht. Natuurlijk was de seks wat minder, zijn vrouw wat ongelukkiger dan vroeger, maar ach dat was de leeftijd dacht hij. Zijn zelfbeeld als man, maar ook als huwelijkspartner, vertrouweling, ligt aan gruzelementen. Hij weet niet meer wie hij is. Probeert allerlei verklaringen te bedenken waarom het zo gaat zoals het gaat.

Tranen vloeien

Zijn vrouw heeft al die jaren aangegeven dat hij niet genoeg zijn best deed voor het huwelijk; hij vond dat hij genoeg deed. Hard gewerkt, niet geklaagd, hij is er geweest in zijn vrije tijd, hij snapt er helemaal niets van. Zijn tranen vloeien rijkelijk en hij weet niet wat hij nu moet. Zoals veel bedrogen mensen wil hij eerst uitzoeken hoe het precies zit. Wanneer en hoe en wat precies. Als we het snappen, lijkt het minder pijn te doen. Hij kan niet eten zegt hij, krijgt geen hap door zijn keel.

Zelfverwijt

Het zelfverwijt slaat hem nog het hardst om de oren. Wat heeft hij verkeerd gedaan dat zijn vrouw dit heeft gedaan? Wat had hij anders kunnen doen om dit te voorkomen? Hoe komt het dat hij het niet zag? We hebben allerlei manieren om controle te behouden. Als we het niet snappen, zoeken we een manier om het toch nog in de hand te houden. Zelfverwijt is daar een vorm van. We weten niet hoe het gegaan is, en dat is een van de ergste zaken, het niet weten. Wij willen overal betekenis aan geven. Dat geeft ons rust. Als er iets op ons pad komt dat nergens past in ons wereldbeeld, geeft ons dat veel stress en onrust.

Acceptatie

Verklaring, ook al is het niet de fijnste verklaring, geeft rust en dan kunnen we beginnen met de acceptatie. Onze gezondheid is het meest gebaat bij een stabiele omgeving waarin wij de meeste zaken kunnen verklaren. Er bestaat niet voor niets zoiets als cultuurshock. In een ander land gebeuren soms onverklaarbare zaken voor ons. Daardoor raken we ons houvast kwijt. Deze man is zijn houvast verloren. Hij houdt zich nu vast aan zijn zelfverwijt. Dat is ook het enige waaraan hij zich kan vasthouden op dit moment. Heb je het al aan je vrouw gevraagd? vraag ik hem. O nee, zegt hij, ik wil eerst zelf uitzoeken hoe het zit.

Joke Land is psycholoog

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht