Zorg

Kinderen die meeroken zijn vaker ziek en missen meer schooldagen dan kinderen van niet-rokende ouders.

Dat roken ongezond is weet iedereen wel. Maar weet u dat meeroken ook schadelijk is? Of denkt u dat de gevolgen meevallen?

 RokenWat is meeroken?

Meeroken is het inademen van rook van een ander. Die rook kan direct van een sigaret of sigaar komen of uitgeademd zijn. Meestal is er sprake van een combinatie van beide. In de meeste gevallen zijn “meerokers” kinderen, die meeroken met hun ouders/verzorgers. Maar het kan ook om anderen gaan, bijvoorbeeld de partner van een roker. Een baby in de buik van een rokende moeder “rookt” eigenlijk ook al mee. Al gaat het dan niet om inademing van rook, maar om de stoffen die in tabaksrook zitten. Via het bloed van de moeder komen die stoffen ook in het bloed van de baby. Voorbeelden daarvan zijn: nicotine en koolmonoxide. Roken tijdens de zwangerschap vergroot het risico dat een baby te vroeg geboren wordt.

Risico’s meeroken

De belangrijkste risico’s van meeroken zijn longproblemen, zoals astma en CPOD. Geschat wordt dat jaarlijks jaar duizenden kinderen longziekten of –aandoeningen ontwikkelen door “mee” te “roken” met hun ouders en andere volwassenen. Ook kunnen op latere leeftijd hart- en vaatproblemen ontstaan door meeroken. Kinderen die meeroken zijn vaker ziek en missen meer schooldagen dan kinderen van niet-rokende ouders. Schattingen geven aan dat er per jaar 200 mensen overlijden door meeroken.

Lopen alleen baby’s risico?

Vaak denken mensen dat de risico’s vooral gelden voor heel jonge kinderen (baby’s). Het gaat echter ook om kinderen die ouder zijn en zelfs volwassenen kunnen schade oplopen. Meeroken is in alle gevallen niet gezond en dus schadelijk. Ouders die roken in het bijzijn van hun inwonende kinderen doen hen dus beslist tekort.

Voorkomen risico’s

Wil je voorkomen dat (je) kinderen of anderen meeroken? Dan is stoppen met roken is veruit de beste keus. Het is goed voor jezelf en beter voor je kind. Zie voor stoppen met roken in Fryslân: www.stoppenmetrokeninfryslan.nl. Andere voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat bijvoorbeeld je kind schade ondervindt van rookgedrag nemen niet alle risico’s weg. Buiten roken is dan nog te verkiezen boven bijvoorbeeld roken onder de afzuigkap. Maar waar je ook rookt, er blijven altijd stoffen in je kleren of aan voorwerpen zitten. En je kind ademt die stoffen in en loopt daarmee altijd enig risico.

Gezond opgroeien

Landelijk is een programma ontwikkeld in verband met het voorkomen van meeroken door kinderen. Dit programma is bereikbaar via website www.rookvrijopgroeien.nlNaast de genoemde websites is er ook een website over opvoeding en roken. Kijk daarvoor op www.hoepakjijdataan.nl of ga rechtstreeks naar www.mijnkindenroken.nl

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht