Zorg

Mondkanker. Nieuwe kaak met de computer gemaakt

Kanker in de mond komt in Nederland ongeveer duizend keer per jaar voor. Deze vorm van kanker ontstaat vooral door roken en overmatig alcoholgebruik en begint vaak met een verdacht plekje in de mond. Bij mondkanker wordt de tumor meestal geopereerd, waarna soms nog bestraling nodig is.

Groningen PublieksAcademie 01

Overlevingskansen mondkanker

De overlevingskansen worden vooral bepaald door de grootte van de tumor. Het verwijderen van een tumor kan een ingreep zijn met soms ingrijpende gevolgen voor spreken en eten. Bij een patiënt met een tumor in de kaak neemt de chirurg in veel gevallen een stuk van de kaak weg om de tumor in het tandvlees volledig te verwijderen. Daarmee sneuvelt meestal een deel van het gebit.

Kuitbeen wordt kaak

Al sinds de jaren tachtig wordt voor het herstellen van de onderkaak het bot uit het kuitbeen en het daarbij behorende bloedvat gebruikt. Dat bot kan worden gemist, mits je zes centimeter bij de enkel en zes centimeter bij de knie vandaan blijft om goed te kunnen blijven lopen. Deze operaties duren vaak meer dan tien uur, ze worden met een team uitgevoerd.
Het kuitbeenbot wordt verzaagd tot een nieuwe kaak. Deze ingreep gebeurde altijd ‘uit de losse pols’. Bedreven chirurgen wisten op die manier de kaak goed te reconstrueren. Na afloop kan de patiënt soms een kunstgebit krijgen, maar lang niet in alle gevallen. Het eindresultaat was daarom niet altijd bevredigend.

Gebit

Patiënten kunnen een kunstgebit dragen als deze vast zit op tandimplantaten, het klikgebit. Maar door kleine afwijkingen bij het plaatsen ‘uit de losse pols’ van het kuitbeen in de kaak, pasten de implantaten niet altijd, was de mondstand iets anders waardoor gebitsherstel vaak onmogelijk was.
Rutger Schepers was bezig kaakchirurg te worden. Zijn opleider en kaakchirurg Max Witjes had geregeld contact met Dennis Rohner uit Aarau. Deze Zwitserse kaakchirurg leerde hen zijn methode om met gips goede mallen te maken van het oorspronkelijke hoofd-met-gebit om een helder beeld te scheppen voor het eindresultaat. Om de techniek te leren werden eerst patiënten met goedaardige afwijkingen van de kaak behandeld.
Schepers zag door zijn voorliefde voor ict heil in de nieuwste digitale 3D-techniek. Samen met collega Witjes ontwikkelde hij na uren van uitzoeken en experimenteren een methode waarmee de hele kaakoperatie bij mondkanker virtueel kan worden voorbereid en uitgevoerd. ,,Als wij in het echt opereren, doen we het eigenlijk dus voor de tweede keer’’, aldus Witjes. Het komt de precisie ten goede.
Kaak

Hoe werkt de operatie?

Hoe werkt het? Met de hulp van CT-scans wordt het hoofd van de patiënt in kaart gebracht en in de computer gezet. ,,Het uitgangspunt is het eigen gebit’’, zeggen de kaakchirurgen. De operatie wordt op de computer nagebootst: met virtueel gereedschap wordt een deel van de kaak weggehaald en een nieuw ondergebit ingepland. ,,Die planning zetten we via de computer virtueel op het kuitbeenbot. De exacte plekken voor boor-en zaagmallen van kunststof en de verbindingsbeugel van titanium staan vast, opdat we later precies weten waar we moeten zagen en boren.’’
De implantaten, waarop later het gebit klikt, worden alvast ín het been op het kuitbeenbot geschroefd (tekening boven) en afgedekt met een stukje huid van het bovenbeen. De wond in het kuitbeen wordt dichtgenaaid en na zes weken – als het lapje bovenbeenhuid aan het bot is vastgegroeid –opnieuw opengemaakt om het kuitbeenbot eruit te zagen.

3D-printing

De boor-en zaagmallen worden met behulp van 3D-printing gemaakt. Met een optische scan volgt een check om te kijken of alles op de goede plek zit en dan worden de attributen daadwerkelijk op het kuitbeenbot geschroefd. ,,De afwijking met het eigen gebit blijft binnen de twee millimeter en die resultaten halen we niet als we ‘uit de hand’ zagen.’’
De rest van de wereld heeft veel belangstelling voor de digitale tandtechniek. Geregeld komen collega’s kijken hoe de techniek werkt en de chirurgen geven cursussen aan kaakchirurgen in het buitenland. Ook vanuit andere ziekenhuizen worden patiënten naar hen doorgestuurd.
,,Ook voor de gevallen van mondkanker is het een verbetering om zo implantaten te krijgen’’, zeggen Witjes en Schepers. ,,Je kunt tijdens dezelfde operatie waarbij je de tumor verwijdert, meteen tandimplantaten plaatsen waarop het klikgebit exact past. Dat hebben we nu bij een aantal patiënten op die manier gedaan en dat werkte prima.’’ Binnen het UMCG is het Facial Imaging Centrum opgericht om 3D-computertechnieken voor kaakpatiënten routinematig te kunnen toepassen.

Mannen vaker mondkanker dan vrouwen

Veel meer mannen dan vrouwen hebben mondkanker. In Europa loste Hongarije onlangs Frankrijk af als koploper met de meeste gevallen. Vooral het roken van zware tabak en de cultuur van veel alcohol drinken worden aangeduid als belangrijkste oorzaken.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht