Zorg

CBS: Laagste groei zorguitgaven in 15 jaar

In 2013 zijn de uitgaven aan zorg met 1,6 procent gestegen, een groei die lager is dan in  voorgaande jaren. Dit komt deels doordat het geneesmiddelengebruik minder hard is gestegen terwijl de gemiddelde prijs van geneesmiddelen verder daalde. Ook daalden tarieven en  vergoedingen van zorgdiensten, vooral op het terrein van verzorging en verpleging. De totale  uitgaven aan de gezondheids- en welzijnszorg bedroegen ruim 94,2 miljard euro. Dat heeft het  CBS  bekend gemaakt. medicijnen, geld, pillen, zorg,

Zorguitgaven

De uitgaven aan ziekenhuizen en praktijken van medisch specialisten, ruim een kwart van de  totale uitgaven aan zorg, stegen in 2013 met 4,9 procent. Deze groei komt onder meer doordat  sinds 2013 ziekenhuizen een groep dure geneesmiddelen (oncolytica en groeihormonen ter  waarde van ongeveer 200 miljoen euro) zelf verstrekken.

Lichte groei uitgaven aan ouderen- en gehandicaptenzorg

In 2013 is aan ouderenzorg 2,4 procent meer uitgegeven dan in 2012 en aan gehandicaptenzorg  0,7 procent. Deze percentages liggen lager dan in voorgaande jaren. Dit komt doordat het  beleid is aangescherpt: tarieven zijn verlaagd, de groeiruimte voor de uitgaven is beperkt en  vergoedingen bij vervoer zijn gemiddeld lager. Ouderenzorg en gehandicaptenzorg zijn samen  goed voor 29 procent van de totale uitgaven aan zorg.

Daling uitgaven aan geneesmiddelen en kinderopvang

Openbare apotheken en drogisten hebben bijna 5 procent minder aan geneesmiddelen  geleverd. Deze daling komt niet alleen doordat ziekenhuizen in plaats van apotheken nu de groep dure geneesmiddelen verstrekken, ook nam het geneesmiddelengebruik minder toe.  Bovendien daalde de gemiddelde geneesmiddelenprijs verder.  De uitgaven aan kinderopvang namen opnieuw af. Niet alleen gingen minder kinderen naar de  opvang, ook liep het aantal uren opvang per kind verder terug. Dit komt onder meer doordat  ouders en verzorgers minder vergoeding kregen.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht