Zorg

Wat is MERS?

Toen een Nederlander besmet was met het dodelijke MERS-virus, werden alle personen onderzocht die contact met hem hadden. Toch wordt geen alarm geslagen over de ‘kamelenziekte’. De kans op besmetting van mens op mens is klein.

MERS,

Foto: AFP PHOTO/FAYEZ NURELDINE

Wat is MERS?

Het ‘Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus’ (MERS-CoV) is een vrij nieuw type coronavirus dat in september 2012 werd ontdekt. Het virus kan ernstige ziekteverschijnselen veroorzaken, vooral bij mensen met andere gezondheidsproblemen. Het virus dankt zijn naam aan de regio waar het voor het eerst is opgedoken en waar de meeste gevallen vandaan komen, het Midden-Oosten.

Waar komt MERS voor?

Het virus veroorzaakt een uitbraak in het Midden Oosten (Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten Qatar, Oman en Jordanië). Sinds de ontdekking van het virus in 2012 zijn er wereldwijd ruim 500 patiënten met een laboratoriumbevestigde infectie met MERS-CoV gemeld bij de World Health Organization (WHO). Hiervan zijn 145 personen overleden. Enkele mensen zijn vanuit het Midden Oosten na besmetting teruggekeerd naar Azië, Afrika, Europa en Amerika waar de diagnose vervolgens is vastgesteld. In Nederland is één patiënt waarbij het MERS-coronavirus is vastgesteld. Sinds april 2014 is er sprake van een sterke toename van het aantal bevestigde gevallen in het Midden-Oosten. Dit komt doordat er een aanhoudende bron van infectie is in het Midden-Oosten. Ook wordt het ziektebeeld door artsen beter herkend en daarom vinden zij vaker patiënten. Ook is er sprake van verspreiding in ziekenhuizen waar patiënten zijn opgenomen. Het MERS-coronavirus wordt soms vergeleken met het SARS-virus. Het SARS-virus is ook een coronavirus. MERS-CoV en het SARS-virus zijn echter verschillende typen coronavirussen, met andere eigenschappen.

Ziekteverschijnselen MERS

Veel coronavirussen kunnen luchtweginfecties veroorzaken bij mensen en dieren. Meestal gaat het daarbij om verkoudheidsklachten. Het MERS-coronavirus is een bijzonder type coronavirus dat een ernstiger ziektebeeld kan geven, met zeer ernstige luchtwegklachten, ook wel Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS) genoemd. De patiënten hebben last van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. Vanwege de ernstige klachten worden deze mensen opgenomen in een ziekenhuis. Sommige patiënten hebben diarree. Bij gezonde en jongere mensen leidt de ziekte tot een minder ernstig ziektebeeld.

Hoe worden mensen ziek?

Hoe een patiënt het virus precies oploopt, is nog niet helemaal duidelijk. Hiernaar wordt veel onderzoek verricht. Het virus wordt ook gevonden bij kamelen en dromedarissen in het Midden-Oosten. Men vermoedt dat het virus voornamelijk door deze dieren op mensen wordt overgedragen. Overdracht van mens op mens vindt zelden plaats en meestal binnen het ziekenhuis.

Reizigers naar het Midden-Oosten

Het risico voor een reiziger om besmet te raken is heel klein. Er is geen negatief reisadvies voor het Midden-Oosten. Wel dienen reizigers hygiënemaatregelen in acht te nemen en contact met zieke mensen, dieren (met name dromedarissen en kamelen) en dierlijke afvalproducten te vermijden. Het eten of drinken van rauwe dierlijke producten (onder andere kamelenmelk) wordt afgeraden. Reizigers naar het Midden Oosten, die tijdens de reis of binnen 2 weken na terugkeer gaan hoesten, kortademig worden en koorts of diarree krijgen worden geadviseerd contact op te nemen met de huisarts. De gebruikelijke reisadviezen en ook de hygiëneadviezen voor het Midden-Oosten kunt u vinden op de website van het LCR 

Meldingsplicht

Omdat het MERS-coronavirus nog maar relatief kort geleden is ontdekt, is er beperkte informatie over de manier waarop het virus verspreid wordt. De overheid wil eventuele patiënten met MERS-coronavirus in Nederland zo snel mogelijk opsporen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarom is het MERS-coronavirus opgenomen als meldingsplichtige ziekte binnen groep A voor behandelaren in het ziekenhuis. Dit betekent dat een specialist in het ziekenhuis verplicht is om een patiënt die wordt verdacht van een besmetting met het MERS-coronavirus direct bij de GGD te melden.

Symptomen MERS

De tot nu toe met MERS:besmette patiënten hadden onder meer last van hoesten, koorts en ademhalingsproblemen. Ook kunnen diarreeklachten voorkomen. De klachten hoeven niet zwaar te zijn. Een infectie kan zelfs ongemerkt verlopen, meldt het RIVM. Er is geen vaccin voor het MERS-virus en ook geen specifieke behandeling. De meeste reizigers die terugkeren uit het Midden-Oosten met een hoest hebben een gewone kou. Maar als er ook sprake is van diarree en ademhalingsproblemen, dan wordt een bezoek aan de dokter geadviseerd.

Klachten kunnen licht zijn

http://youtu.be/ZAh1aqTw2RE

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht