Zorg

Buikslagader als tikkende tijdbom. Wat is een aneurysma

Je merkt er vaak niets van, maar als hij knapt is dat in meer dan de helft van de gevallen dodelijk. De verwijde buikslagader oftewel het buikaneurysma is een levensgevaarlijke aandoening. Als deze op tijd ontdekt wordt is er nog veel tegen te doen. Maar ook een operatie is niet zonder risico’s.

aneurysma

Afbeelding: NDC Mediagroep

De dikke buikslagader oftewel de aorta ligt achterin de buik en leidt het bloed naar de benen. Het deel tussen de navel en de ribbenkast heeft vaak last van slijtage. De wand van de slagader wordt dan dunner en de ader zet uit.
Normaal gesproken is de buikaorta 2 centimeter breed. ,,Ik ben er op tegen om het bij 3 centimeter al een aneurysma te noemen want je jaagt mensen vreselijk de schrik aan’’, zegt vaatchirurg Jan van den Dungen. ,,Vanaf 5 centimeter is het verstandig er wat tegen te doen. Maar ik heb ze wel veel wijder gezien, tot meer dan 20 centimeter aan toe.’’

Wie loopt er risico?

Het komt meestal op hogere leeftijd voor, boven de 65 jaar, maar een enkele keer ook bij kinderen. Mannen hebben het vaker dan vrouwen. Mensen die roken hebben een aanzienlijk grotere kans. Er zijn ook families waarin het meer voorkomt. Aderverkalking en hoge bloeddruk spelen ook een rol.

Toeval

Meestal wordt zo’n verwijde slagader per toeval ontdekt. Iemand heeft last van galstenen of zijn prostaat en er wordt een echo gemaakt, bijvoorbeeld. Op de foto zien de artsen dan dat er een verwijde aorta is. ,,Als zo’n ding knapt is de kans te overlijden 30 tot 70 procent’’, zegt Van den Dungen. ,,Er is nog even tijd om iemand in het ziekenhuis te brengen, want vaak wordt het bloed eerst nog tegengehouden door een buikvlies.’’

Hoe behandel je aneurysma?

Als een aneurysma nog niet geknapt is, zijn er twee manieren om hem te behandelen. Een open operatie en een kijkoperatie, officieel een endovasculaire ingreep. In beide gevallen zijn het behoorlijk lastige operaties waar de arts voldoende ervaring in moet hebben om het goed te doen.
  • De klassieke methode is een open operatie, waarbij de hele buik wordt geopend. De chirurg moet de darmen aan de kant schuiven omdat de aorta helemaal achterin de buik ligt. Dan klemt hij de aorta af, opent het aneurysma, hecht er een soort kunststofslagader in en hecht deze aan de oude aneurysmawand.
  • De endovasculaire aanpak is vergelijkbaar met het dotteren bij het hart. Een interventieradioloog brengt samen met een vaatchirurg via de liesslagader een slangetje in. Die katheter gaat de aderen door tot in de aorta. Er zit een stukje kunstader, een stentgraft, in opgevouwen toestand in de katheter. Met behulp van röntgendoorlichting wordt de stent op de juiste plek in de aorta ingebracht en ontvouwen. Met een soort metalen weerhaakjes zet hij zich vast aan de vaatwand.
  • De katheter-operatie is een vrij nieuwe methode waarmee steeds betere resultaten worden gehaald. Tot enkele jaren geleden was de open operatie de gouden standaard. De sterfte na de open operatie is 4 procent, en bij de katheter iets lager. Maar na een endovasculaire ingreep moeten later vaker hersteloperaties worden gedaan omdat het materiaal minder sterk is. De stent gaat soms schuiven.

Welke behandeling is het beste?

Voor de patiënt is de endovasculaire aanpak veel prettiger. De verdoving is meestal alleen plaatselijk, er wordt bijna niet gesneden. De patiënt blijft gewoon bij kennis en kan snel na de ingreep alweer opstaan. Bij de open operatie wordt de hele buik geopend en duurt het herstel langer.

Zijtakken

Lastig bij de katheter is dat de wanden van de slagader niet altijd goed genoeg zijn om er een stentgraft in vast te zetten. In de woorden van Kater en Van Dungen: ,,We moeten wel goed kunnen landen.’’ De stent blijft niet overal goed vast zitten. ,,Als de verwijding van de ader hoger zit, wordt het steeds lastiger’’, weet Kater. ,,Hogerop heeft de buikslagader belangrijke zijtakken richting de nieren, die niet afgesloten mogen worden. Dan kan je met een ingewikkelde techniek een stentgraft met zijtakken plaatsen.’’
De meerderheid van de operaties tegen de verwijde buikslagader gebeurt tegenwoordig endovasculair. Maar soms lukt dat niet omdat de aderen te nauw zijn of te veel kronkelen. De verwijde buikslagaders die niet op tijd ontdekt worden, kunnen knappen. De patiënt merkt dat meestal door pijn in de linkerflank en flauwvallen.
Om meer verwijde buikslagers tijdig op te sporen, is bevolkingsonderzoek een serieuze mogelijkheid. Artsen zoals Jan van den Dungen en Matthijs Kater zijn daar warm voorstander van. Met een eenvoudige echo is te zien of iemand een te grote buikslagader heeft. Maar de Gezondheidsraad en het kabinet hebben nog geen plannen om zo’n bevolkingsonderzoek in te voeren. Het is onzeker of de kosten wel opwegen tegen de baten.

Welk ziekenhuis is het beste?

Tot een paar jaar geleden werden geknapte buikslagaders in vrijwel alle ziekenhuizen geopereerd. Daar was ook veel voor te zeggen want snelheid is belangrijk en anders zou de reistijd uit afgelegen oorden te lang worden. Tegenwoordig worden deze operaties in minder ziekenhuizen gedaan en dat gaan er nog minder worden. Er is in het Noorden een discussie gaande of de operaties alleen nog in het MCL Leeuwarden, UMC Groningen en Scheper Ziekenhuis Emmen moeten gebeuren. ,,Een langere reistijd wordt goedgemaakt door de hogere kwaliteit in de gespecialiseerde ziekenhuizen’’, vindt Van den Dungen. ,,Artsen die deze ingreep vaker doen, halen betere resultaten.’’
Lees het volgende artikel:

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht