Zorg

Voet tussen de spaken. Kinderzitje voorkomt ongelukken

Hippe fietsen zorgen voor meer letsel bij kinderen die achterop zitten. Dat zeggen de Fietsersbond en het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag. Door kleinere jasbeschermers komen kindervoetjes steeds makkelijker tussen de spaken.

Voet tussen spaken

Foto: ANP

Vaker voet tussen de spaken

In het Haagse Juliana Kinderziekenhuis is het aantal patiëntjes met spaakverwondingen de afgelopen jaren fors gestegen. In 2011 raakten 37 kinderen tussen april en september gewond terwijl ze achterop de fiets zaten, afgelopen jaar steeg dat aantal tot 99. ,,Mogelijk hebben kleiner wordende jasbeschermers er iets mee te maken,” concludeert Dominique Neeleman van de spoedeisende afdeling van het ziekenhuis.

Dat is ook de gedachte van de Fietsersbond, die de jasbescherming op hippe fietsen ‘minimaal’ noemt. ,,Vroeger droegen mensen lange regenjassen, nu zijn dat korte jacks,” vertelt Daan Goedhart van de Fietsersbond. ,,Voor de jas is die bescherming niet langer noodzakelijk, voor kinderen nog wel.”

Kinderzitje moet ongelukken voorkomen

De ANWB, de Fietsersbond en het ziekenhuis adviseren ouders een goed kinderzitje of voetbescherming aan te schaffen om ongelukken te voorkomen. De helft van de patiëntjes met spaakverwondingen in het Juliana Kinderziekenhuis liep dit letsel namelijk op toen ze zonder zitje op de bagagedrager zaten.

Botbreuk door voet in spaken

Eén op de drie kinderen had een botbreuk, de helft een wond of een zwelling. Letsel dat in sommige gevallen een levenslange belemmering oplevert. ,,Frustrerend om te zien,” zegt Neeleman. ,,Als die kinderen bij ons binnenkomen is het leed al geschied.”

Neeleman ontdekte dat het aantal spaakverwondingen was gestegen toen ze alle gevallen van 2011 tot en met 2013, in de periode april tot en met september, handmatig op een rij zette. ,,Daarom hebben we de samenwerking met de ANWB opgezocht,” vertelt de verpleegkundige. ,,Samen zijn we een internetcampagne begonnen in de hoop dit letsel te voorkomen.”

4600 voeten tussen spaken

Landelijk komen naar schatting tot 4600 kinderen tot 14 jaar met hun voetjes tussen de spaken, zo blijkt uit cijfers van het Letsel Informatie Systeem. De Fietsersbond hoopt dat ouders hun kinderen ‘nooit, maar dan ook nooit’ meer zonder zitje of voetbescherming op de bagagedrager zetten. ,,De veiligheid van kinderen is echt de verantwoordelijkheid van ouders,” zegt Goedhart. ,,Koop een kinderzitje waar hun voetjes niet uit kunnen. Laat je goed voorlichten en kijk verder dan dat mooie kleurtje. Daar voorkom je een hoop toestanden mee.”

  • Spaakbeknelling is,na vallen,het meest voorkomende ongeval bij 3,4 en 5-jarigen. Zij zitten vaak achterop de fiets en hun benen zijn lang genoeg om tussen de spaken te komen.
  •  In 31% van de gevallen leidt spaakbeknelling tot botbreuken.
  • 60 kinderen worden jaarlijks opgenomen in het ziekenhuis.
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht